Na hlavný obsah

Macron a Zelenskyj sa zhodli na potrebe ďalších protiruských sankcií

Zelenskyj ďakoval za vojenskú podporu

Macron a Zelenskyj sa zhodli na potrebe ďalších protiruských sankcií
French President Emmanuel Macron, right, welcomes Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy at the Elysee palace in Paris, Sunday, May 14, 2023. Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy made a surprise visit to Paris for talks Sunday night with French President Emmanuel Macron, extending a multi-stop European tour that has elicited fresh pledges of military support as his country gears up for a counteroffensive against Russian occupation forces. (AP Photo/Michel Euler),Image: 775870601, License: Rights-managed, Restrictions: This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required., Model Release: no, Credit line: ČTK / AP / Michel Euler Foto: ČTK/AP/Michel Euler

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj sa zhodli na potrebe ďalších protiruských sankcií. Uviedli to vo vyhlásení po nedeľňajšej (14. 5.) viac ako trojhodinovej pracovnej večeri v Paríži.

Francúzsko podľa agentúry AFP tiež Ukrajine napadnutej Ruskom prisľúbilo ďalšie desiatky obrnencov a ľahkých tankov. Paríž Kyjev podporí aj pri ďalšom výcviku vojakov a v úsilí zlepšiť ukrajinskú protivzdušnú obranu.

„Ukrajina a Francúzsko sa zhodujú na potrebe zvýšiť spoločný tlak na Rusko prostredníctvom nových sankcií, aby sme oslabili schopnosť Ruska pokračovať v nelegálnej agresívnej vojne,“ uviedli obe krajiny, ktorých vrcholní predstavitelia rokovali tiež o možnom vstupe Ukrajiny do Európskej únie a NATO.

Zelenskyj na twitteri vyjadril vďačnosť Macronovi a francúzskemu ľudu za vojenskú podporu, ktorá pomáha v boji proti „ruským teroristom“. Spoločné úsilie podľa neho približuje všetkých Ukrajincov a Európanov mieru.

Prevzal cenu pre seba a ukrajinský ľud

Ukrajinský prezident v sobotu (13. 5.) rokoval v Taliansku s vrcholnými predstaviteľmi tejto juhoeurópskej krajiny a stretol sa tiež s pápežom Františkom. V nedeľu diskutoval v Berlíne s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a so spolkovým kancelárom Olafom Scholzem. Neskôr sa presunul do Cách, kde prevzal Cenu Karla Veľkého, ktorú získal on a ukrajinský ľud.

Taktiež nemeckým predstaviteľom a nemeckému ľudu Zelenskyj na twitteri poďakoval, a to za obranu životov pred „ruským terorom“. Cenu Karola Veľkého ukrajinský prezident chápe aj ako uznanie, že Ukrajinci bránia slobody svojej i celej Európy.

Na návšteve francúzskej metropoly bola ukrajinská hlava štátu už druhýkrát od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. V Paríži tento rok vo februári rokovala zároveň aj s nemeckým kancelárom Scholzom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet