Na hlavný obsah

Maďarské fórum zmenilo názov. Naďalej je otvorené diskusiám o spolupráci s inými subjektami

Zmenu názvu už eviduje aj register politických strán.

Maďarské fórum zmenilo názov. Naďalej je otvorené diskusiám o spolupráci s inými subjektami
Sprava predseda strany Magyar Fórum - Maďarské fórum Zsolt Simon a predseda strany ODS Pavel Macko. Foto: SITA/Diana Černáková

Mimoparlamentné Maďarské fórum už oficiálne zmenilo názov na „Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana“. Zmenu zaevidoval rezort vnútra v registri politických strán začiatkom mája.

Predstavitelia zoskupenia týchto strán Zsolt Simon (Maďarské fórum) a Pavel Macko (ODS) deklarovali pripravenosť diskutovať o spolupráci s ďalšími subjektmi, s ktorými majú rovnaké ciele a základné hodnoty.

„Musíme viesť dialóg. Nie je to o tom, s kým sa ideme alebo nejdeme spájať. Je to o tom, aby sme začali spolupracovať,“ reagoval na otázky o prípadnej spolupráci s ďalšími subjektmi Simon.

Podčiarkol, že o ďalšom postupe budú rokovať v rámci zoskupenia, ktoré už vytvorili. Macko doplnil, že už teraz tvoria jeden blok viacerých strán. Podľa jeho slov sú ďalej otvorení rokovať so všetkými, ktorí prechovávajú ich hodnoty a ciele.

V prípade, ak by z mimoparlamentnej Aliancie odišli niektoré osobnosti, Simon nevylúčil rokovania s nimi. Zdôraznil potrebu rovnakých hodnôt. Podotkol, že nechce prispievať k rozpadu Aliancie a nevie, či a kto všetko by z nej mohol odísť. Poukázal však na nezhody v jej vnútri a podčiarkol, že maďarská komunita nemôže stavať svoju budúcnosť na hádkach.

O spoločnej kandidátke Maďarské fórum pôvodne rokovalo s Alianciou. Jej republikové predsedníctvo v záujme vytvorenia spoločnej kandidátky odsúhlasilo aj rozšírenie názvu na Aliancia-Maďarské fórum. Napokon sa nedohodli.

László Sólymos z platformy Most-Híd v rámci Aliancie presadzoval spoločný postup a odmietal byť na kandidátke s poslancom Györgyom Gyimesim. Ten by však mohol kandidovať za Alianciu zo 150. miesta, rokovania ešte neukončili. Aliancia si je vedomá toho, že by ju napokon mohli opustiť niektorí členovia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko