Na hlavný obsah

Maďarsko zablokovalo stovky miliónov pre Ukrajinu v rámci vojenskej pomoci

Budapešť ju navrhla presmerovať do iných oblastí sveta.

Maďarsko zablokovalo stovky miliónov pre Ukrajinu v rámci vojenskej pomoci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Maďarsko zablokovalo stámilióny eur, ktoré mala Európska únia vyplatiť Ukrajine v rámci vojenskej pomoci. Pre agentúru Reuters to potvrdilo tlačové oddelenie maďarskej vlády. Išlo o pomoc v hodnote 500 miliónov eur.

Takzvaný Európsky mierový nástroj vznikol v roku 2021 ako mimoriadny fond, vďaka ktorému by Únia predchádzala konfliktom, zaisťovala mier a medzinárodnú bezpečnosť. Ukrajine takýmto spôsobom poskytla pomoc už za viac ako 3,5 miliardy eur.

V poradí ôsma časť balíka v hodnote 500 miliónov mala do Kyjeva doraziť budúci pondelok (22. 5.). Pomoc však zablokovala Budapešť.

„Maďarsko nesúhlasí s tým, aby Európska únia využívala Európsky mierový nástroj len pre Ukrajinu. Pretože to neumožňuje poslať dostatočné finančné prostriedky na presadzovanie záujmov Únie v iných oblastiach,“ uvádza sa v stanovisku maďarskej vlády.

Namiesto toho navrhuje, aby únijné prostriedky využili na Balkáne či v Severnej Afrike. Maďarsko, ako jediné spomedzi krajín európskej dvadsaťsedmičky, odmietlo Ukrajine poskytnúť akékoľvek zbrane a vojenskú techniku. Navyše sa pokúšalo blokovať väčšinu sankcií, ktoré Brusel uvalil na Rusko.

Téme sa v Správach RTVS o 9.00 h venovala redaktorka Karolína Kučerová:

Budapešť má podmienku

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó v stredu podľa agentúry Reuters povedal, že Maďarsko bude blokovať ďalšiu časť vojenskej pomoci Ukrajine a nové sankcie proti Rusku, kým Kyjev nevyradí maďarskú banku OTP zo svojho zoznamu sponzorov vojny.

Szijjártó už skôr hrozil zablokovať prijatie nových sankcií v súvislosti so „škandalóznym“ a „neprijateľným“ rozhodnutím ukrajinských úradov zaradiť OTP banku do zoznamu medzinárodných sponzorov vojny Ruska proti Ukrajine, pretože táto banka neukončila svoje pôsobenie v Rusku.

To Kyjev vníma ako podporu ruskej agresie, ktorá začala vpádom ruských vojsk do susednej krajiny vlani vo februári, pripomenula ukrajinská agentúra Unian.

OTP v Rusku patrí medzi 50 najväčších bánk v krajine a v niekoľkých segmentoch patrí medzi lídrov trhu. Banka tiež poskytuje výhodné úvery ruským vojakom, ktorí zabíjajú Ukrajincov, a umožňuje im odklad splácania pôžičiek, napísal Unian. Pripomenul, že na zozname figuruje aj rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet