Na hlavný obsah

Malých záchranárov učia rozoznať príznaky cievnej mozgovej príhody a prvú pomoc

Ide o tretie najčastejšie smrteľné ochorenie na svete.

Malých záchranárov učia rozoznať príznaky cievnej mozgovej príhody a prvú pomoc
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Cievna mozgová príhoda je treťou najčastejšou príčinou úmrtí na svete. Rozoznať jej príznaky a podať prvú pomoc učí malých záchranárov medzinárodný projekt. Základom prevencie je dodržiavanie zdravého životného štýlu.

Mozgová príhoda sa prejavuje poklesnutou tvárou, stratou sily v ruke a dve nesúdržné pery pletú reč.

Toto sú základné príznaky cievnej mozgovej príhody. Dôležitú rolu zohráva čas. Pacientom musia lekári podať trombolitickú liečbu ideálne do hodiny.

Téme mozgovej príhody sa venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

„Veľa z nich čaká, chce sa na to vyspať, prípadne počká deň, niektorí až tri dni, s tým, že už po takomto čase tá pomoc ktorú my vieme poskytnúť je minimálna,“ ozrejmila lekárka neurologického oddelenia Ivana Garajová.

„Cievna mozgová príhoda je tretie najčastejšie ochorenie na ktoré ľudia a nielen na Slovensku, ale aj vo svete umierajú a štvrté najčastejšie ochorenie ktoré spôsobuje invaliditu,“ doplnila ambasádorka projektu Fast Heroes Ľubica Fidesová.

Prvými možnými záchranármi sú deti

Prvými možnými záchrancami sú deti, ktoré najviac času trávia so svojimi a starými rodičmi. Myslí na to medzinárodná vzdelávacia kampaň Fast Heroes. Pomocou hier učí deti rozpoznať príznaky tohto ochorenia a ako včas reagovať.

„Môj pradedo zomrel na to, že odpadol. Mal príznaky, že mu poklesla tvár a zomrel na to, že si nevedel rýchlo zavolať záchranku,“ povedala deväťročná žiačka Liliana Furdeková.

Za splnené úlohy dostávajú deti body. Popri vzdelávaní tak aj súťažia spolu s ďalšími dvadsiatimi piatimi krajinami sveta. Projekt už na Slovensku vyškolil 25-tisíc detí. Niektoré už zachránili svojich blízkych.

„Ninka Ivančíková, ktorá sa zaslúžila o to, že jej starý otec prekonal cievnu mozgovú príhodu vďaka starej mame, ktorá vedela o tomto projekte Fast Heroes aj o tomto ochorení, dostal tú pomoc včas,“ dodala ambasádorka projektu.

Žiaci zo základnej školy v Trstenej a v Lieseku sa v medzinárodnom bodovom hodnotení nachádzajú na popredných priečkach a už onedlho si za pôjdu prevziať ocenenie do Atén.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko