Na hlavný obsah

Medveď na 17 dní hlavou uviazol v kŕmnom valci. Zásahový tím ho uspal a vyslobodil

Pomohli videá od ľudí, ktorí medveďa v lese náhodne zazreli.

Medveď na 17 dní hlavou uviazol v kŕmnom valci. Zásahový tím ho uspal a vyslobodil
Na snímke medveď uviaznutý v plastovom valci. Foto: RTVS

Medveďa, ktorý hlavou uviazol v kŕmnom valci na 17 dní, sa podarilo nájsť. Zásahový tím pre medveďa hnedého ho uspal a vyslobodil. Zviera sa ocitlo v neriešiteľnej situácii, ktorú spôsobil človek.

“Možno sa to nezdá ale ten kŕmny valec má celkom váhu a fakt je si ťažké predstaviť, čo ten medveď 17 dní prežíval s týmto na hlave,“ povedal Michal Haring zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého Tatry.

Medveďovi v ňom zavoňalo krmivo pre diviakov. Tento plastový valec totiž poľovníci používajú na vnadenie lovnej zveri. Medveďovi sa maškrtenie vypomstilo.

„ Prvýkrát sa stalo, že medveď pri poškodení tohto si natiahol nádobu na krmivo na hlavu,“ uviedol hovorca Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

Medveďovi uväznenému v plastovom valci sa venovali redaktori RTVS Miroslav Lyko a Ivana Ratkovská:

Stopy krvi vnútri valca a škrabance na povrchu naznačujú, ako zúfalo sa pokúšalo zviera vyslobodiť. Medveď našiel aspoň spôsob, ako uhasiť smäd. „Tadeto mu niekde určite natiekla voda a tým pádom sa vedel aspoň napiť, lebo ináč by to nezvládol,“ spresnil Haring.

„Čuchové možnosti sú obmedzené, v tme po tej prírode sa motá.“ dodal Kaššák. Pritom dezorientovaný so zaseknutým valcom na hlave prešiel z oblasti Čierneho Váhu na Liptove až do Stratenej pri Rožňave. Čo je približne 50 kilometrov. Nájsť zviera nebolo jednoduché. Pomohli videá od ľudí, ktorí medveďa v lese náhodne zazreli.

„Väčšinou sa nám stalo , že sme oblasť prehľadali aj v noci termovíziou a podobne ale medveď bol a zase už o pár kilometrov inde. Až v Stratenej sa nám ho podarilo zachytiť,“ spresnil Haring.

Nedostal sa ani k potrave

Minimálne 17 dní sa medveď nedostal k žiadnej potrave. V dôsledku čoho výrazne stratil na váhe. V deň odchytu medveď už takmer nechodil. Strácal silu a len bezvládne ležal. Ochranári ho preto mohli uspať. Valec nastrihli a krúžením hlavu vyslobodili.

„Tú spodnú časť mal zodratú a krvavú ale žiadne iné vážne poranenie sme nenašli,“ dodal Haring.

Poľovníci vnímajú tento prípad ako ojedinelý – medvede si vraj častejšie natiahnu na hlavu plastové vrecia, bandasku a iné odpadky. „Nepokladáme toto za také nebezpečné, že by sme robili v rámci výkonu práv opatrenia na zrušenie týchto vnadiacich automatov,“ ozrejmil Kaššák.

Ochranári budú žiadať aspoň lepšie zabezpečenie uzáveru. Štátna ochrana prírody vo štvrtok (26. 5.) zverejnila ešte video z úspešnej záchrany medvieďaťa, ktoré sa zakliesnilo v strome.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny