Na hlavný obsah

Medzinárodný tím vedcov zachytil najväčšiu vesmírnu explóziu v histórii skúmania vesmíru. Trvá tri roky

Zrejme ju vyvolal oblak plynu, ktorý pohltila čierna diera.

Medzinárodný tím vedcov zachytil najväčšiu vesmírnu explóziu v histórii skúmania vesmíru. Trvá tri roky
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/RoyalAstroSoc

Medzinárodný tím vedcov zachytil najväčšiu vesmírnu explóziu v histórii skúmania vesmíru. Nepredstaviteľne veľký a jasný výbuch sa pôvodne javil ako nenápadný záblesk na nočnej oblohe. Jeho plný rozsah odhalili až následné pozorovania. 

Explóziu zrejme vyvolal oblak plynu, ktorý pohltila čierna diera, píše s odvolaním sa na štúdiu zverejnenú v odbornom časopise Monthly Notices of the Royal Astronomical Society denník The Guardian.

Výbuch, ktorý je od Zeme vzdialený zhruba osem miliárd svetelných rokov, je desaťkrát jasnejší ako akákoľvek známa supernova. Zatiaľ trvá tri roky.

„Explóziu si počas jedného roka nikto nevšimol, až potom s tým, ako sa postupne stávala jasnejšia,“ uviedol vedúci pozorovania, astronóm Philip Wiseman zo Southamptonskej univerzity.

„Odhadujeme, že ide o ohnivú guľu stokrát väčšiu ako Slnečná sústava. Tá je zhruba dvojbiliónkrát jasnejšia ako naše Slnko,“ uviedol odborník. Podľa neho sa pri výbuchu za tri roky uvoľnilo stokrát viac energie, než koľko Slnko uvoľní za desať miliárd rokov svojej existencie.

Explózia pod označením AT2021lwx podľa vedcov pochádza zo stretu obrovského oblaku plynu, možno tisíckrát väčšieho ako Slnko, s obrovskou čiernou dierou. Rozsah výbuchu je totiž mnohokrát väčší, ako aký by bol pri supernove – hviezdnej explózii. Simulácia tiež naznačila, že nie je pravdepodobné, že by išlo o stret obrovskej čiernej diery a hviezdy.

AT2021lwx nie je aj napriek svojej nesmiernej rozľahlosti najjasnejším kozmickým fenoménom, aký ľudstvo kedy pozorovalo. Vlani astronómovia zaznamenali niekoľko minút trvajúci, no zato jasnejší gama záblesk, ktorý označili ako GRB 221003A.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet