Na hlavný obsah

Melanóm postihuje najmä ženy po päťdesiatke, no čoraz častejšie sa objavuje aj u mladších ľudí

Dôležité je túto formu rakoviny kože zachytiť včas.

Melanóm postihuje najmä ženy po päťdesiatke, no čoraz častejšie sa objavuje aj u mladších ľudí
Ilustračná snímka preventívnej prehliadky u dermatologičky. Foto: RTVS

Melanóm je najzhubnejšia a najzákernejšia forma rakoviny kože. Veľmi rýchlo dokáže tvoriť metastázy. Preto ju treba zachytiť včas. V máji si pripomíname Európsky deň melanómu.

Za štyri hodiny si takmer 100 ľudí nechalo skontrolovať svoje znamienka počas stredajšej (3. 5.) preventívnej akcie v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach.

Vyšetrenie dermatoskopom nebolí. Vďaka nemu vidí lekár znamienko 10 až 20-krát zväčšené. No najprv by sme si mali znamienka kontrolovať sami doma pred zrkadlom. Ak si všimneme niečo podozrivé, mali by sme navštíviť lekára.

„Je potrebné si všímať také základné klasické parametre. V prvom rade je to asymetria, potom keď má znamienko nejaký nepravidelný okraj alebo je väčšie. Udáva sa priemer 5 až 6 milimetrov. Všímame si, či prebieha nejaký vývoj alebo rast či už do šírky alebo výšky. Poprípade či sa vytvárajú vriedky alebo šupinky. Znamienko môže štípať, svrbieť, krvácať i mokvať,“ vysvetlila dermatologička UNLP Košice Anna Šepitková.

Melanómu a rakovine kože sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Nikoleta Ferková:

Ľudia so svetlými vlasmi sú ohrozenejší

Medzi rizikové skupiny patrí všeobecne biela rasa. Ľudia so svetlými a s ryšavými vlasmi sú vo väčšom ohrození ako tmavovlasí. Pri stredajšej kontrole znamienok bola väčšina nálezov nezhubných, no našli sa aj ľudia, u ktorých lekárka diagnostikovala rakovinu kože. Práve tento typ rakoviny sa za posledné roky zdvojnásobil.

„Máme pacientov, ktorí sa stretli práve s diagnózou melanóm. Vzniklo to zo znamienka, ktoré bolo najprv nepatrné, ktoré sa však zväčšovalo, ale človek si to neuvedomoval. Skončilo to nielen vybratím znamienka, ale aj lymfedémom dolnej končatiny,“ uviedla manažérka Ligy proti rakovine Ľubica Slatina.

Kontrolovať znamienka by sme si mali dať raz ročne. A to najmä po lete. No ak ste rizikoví pacienti, dermatológa by ste mali navštívi častejšie 2 až 3-krát ročne. Melanóm postihuje najmä ženy po päťdesiatke, no čoraz častejšie sa objavuje aj u mladších ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko