Na hlavný obsah

Mestá a obce majú problém s vymáhaním daňových nedoplatkov od dlžníkov

Financie tak chýbajú v ich rozpočtoch.

Mestá a obce majú problém s vymáhaním daňových nedoplatkov od dlžníkov
Ilustračná snímka – bankovky. Foto: RTVS

Mestá a obce majú problém s vymáhaním daňových nedoplatkov od dlžníkov. Často nepomôže ani exekútor. Financie z neplatenia miestnych daní chýbajú samosprávam v ich rozpočtoch. Na problém poukázal Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) na základe vykonaných kontrol.

Vysoké nedoplatky na daniach z nehnuteľností, poplatkoch za komunálny odpad či drobný stavebný odpad. To sú problémy viacerých obcí a miest na Slovensku. Sumy, ktoré chýbajú v obecných a mestských rozpočtoch, nie sú zanedbateľné.

„Ako ukázala kontrola, štrnásť preverených obcí vykázalo ku koncu roka 2021 vyše 4,6 milióna eur daňových nedoplatkov a viac ako 800-tisíc eur na nedaňových pohľadávkach z prenájmu,“ priblížila hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Podľa predstaviteľov miest a obcí má medziročné zvýšenie daňových nedoplatkov viacero dôvodov. „Je to spôsobené na jednej strane zvyšujúcimi sa sadzbami daní a na druhej strane zvyšujúcimi sa osobnými výdavkami občanov a domácností,“ vysvetlila starostka obce Kynceľová a členka Rady Združenia miest a obcí Slovenska Martina Kubišová.

„Je to dosť veľký problém. Tým, že sa zhoršuje situácia občanov a domácností z hľadiska ich príjmových možností, tak sa zhoršuje ich nedisciplinovanosť v platení miestnych daní a poplatkov,“ dodala prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov SR Eva Balážová.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Karolína Piliarová:

V mnohých prípadoch nepomôže ani exekútor

Problémy s neplatičmi daní majú predovšetkým obce a mestá s väčším počtom marginalizovaných skupín, rómskych komunít či sociálne znevýhodnených ľudí. „Od nich je často veľmi ťažké vymôcť daň z nehnuteľnosti alebo daň za komunálny odpad,“ dodala Kubišová.

„Sú to ľudia bez domova alebo sú v zahraničí. Tam je vymožiteľnosť veľmi nízka,“ dodala primátorka mesta Sliač Ľubica Balgová.

Podľa samospráv v mnohých prípadoch nepomôže ani exekútor. Často sa tak stane, že samosprávy nielenže nezískajú financie od dlžníkov späť, ale navyše musia zaplatiť samotného exekútora. Pre menšie obce sú to ďalšie výdavky navyše.

NKÚ predpokladá, že situácia s daňovými nedoplatkami sa v súvislosti s energetickou a inflačnou krízou bude zhoršovať. Podľa ekonomických analytikov takéto výpadky obecných príjmov v podobe daňových nedoplatkov ohrozia predovšetkým obecné služby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko