Na hlavný obsah

Mesto Vysoké Tatry sa vracia k vypínaniu verejného osvetlenia. Dôvodom sú vysoké ceny energií.

Šetrením chce dosiahnuť ekonomický, aj ekologický efekt.

Mesto Vysoké Tatry sa vracia k vypínaniu verejného osvetlenia. Dôvodom sú vysoké ceny energií.
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vo Vysokých Tatrách opäť vypínajú verejné osvetlenie. Šetrením chcú dosiahnuť ekonomický, aj ekologický efekt. Opatrenie sa s pochopením obyvateľov nestretlo ani pred rokom.

Mesto Vysoké Tatry má 15 mestských častí. Nebudú v nich už svietiť tak, ako doteraz. Na vybraných úsekoch začali v noci lampy vypínať.

„Faktúra za mesiac január nám prišla vo výške viac ako 22-tisíc eur a v rozpočte mesta máme rozpočtovaných 85-tisíc eur na celý rok,“ hovorí Tibor Tarbaj, oddelenie majetku a investícii MsÚ Vysoké Tatry.

Mesto Vysoké Tatry začalo s vypínaním nočného verejného osvetlenia na chodníku, ktorý prepája Tatranskú Lomnicu s Matliarmi a to v časoch od 22:40 h do 6.00 h ráno.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Miriam Hozzová:

„Ďalším dôvodom je aj environmentálny aspekt, je to zníženie svetelného smogu. V meste Vysoké Tatry máme približne 1 700 svetelných bodov. Len pre zaujímavosť, na počet obyvateľov to vychádza približne dve lampy na jedného obyvateľa,“ dodal Tarbaj.

„Na Skalnatom plese sme našťastie tomu ušetrení, pretože sme vlastne nad tou vrstvou a nedochádza tam k nejakému znečisťovaniu, ale dole v Starej Lesnej tým vlastne už veľmi trpíme,“ hovorí astronóm Ján Svoreň.

Podľa astronómov je to celosvetový problém. Aj na Slovensku máme len málo svetelne neznečistených miest, vďaka ktorým môžeme sledovať aj takéto divadlo na oblohe.

„Ja som zástanca toho, že by to malo byť rozumné. To znamená zmeniť to osvetlenie, jednak na vlnové dĺžky, ktoré nie sú proste také agresívne. A dať to svetlo aby svietilo naozaj tam, kde treba,“ vysvetlil Svoreň.

Mesto Vysoké Tatry je zapojené do viacerých projektov na zníženie energetickej náročnosti. Na rekonštrukciu verejného osvetlenia zatiaľ financie nenašlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny