Na hlavný obsah

Širšie právomoci mestských policajtov by podľa vedenia Bratislavy prispeli k väčšej bezpečnosti

Parlament bude o novele zákona rokovať už tento týždeň.

Širšie právomoci mestských policajtov by podľa vedenia Bratislavy prispeli k väčšej bezpečnosti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hlavné mesto vyzýva poslancov parlamentu na prijatie novely zákona o obecnej polícii. Parlament bude o ňom rokovať už tento týždeň. Širšie právomoci mestských policajtov by podľa vedenia Bratislavy prispeli k väčšej bezpečnosti chodcov a cyklistov ako aj k účinnejšiemu zabezpečovaniu verejného poriadku.

Agresívna jazda vodičov či časté prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti trápia hlavné mesto už dlhšie. K väčšej bezpečnosti chodcov a cyklistov by mohla prispieť novela zákona o obecnej polícii. Tá by umožnila merať rýchlosť stacionárnymi radarmi už aj mestským policajtom. Podľa primátora Bratislavy Matúša Valla mesto pozná svoje kritické úseky a nezabúda ani na tragickú nehodu na Zochovej ulici.

Téme sa v Rádiožurnále venoval redaktor Tobiáš Petra:

“Za minulý rok policajti len v hlavnom meste riešili viac ako 1 500 dopravných nehôd. Stovky z nich skončili s následkom na živote a zdraví. Prijatie tejto novely bude dôležitým míľnikom v prístupe k bezpečnosti na cestách. Išlo by o doplnenie systematických zmien, o ktoré sa usilujeme,“ uviedol.

Jednou z noviniek má byť aj kontrola alkoholu u vodičov za volantom.

„Mnohokrát sa v rámci praxe stávalo, že mestský policajt či obecný policajt kontroloval vodiča a na miesto musel privolať ďalšiu hliadku Policajného zboru, ktorá tieto veci doriešovala. V tomto prípade, ak zákon prejde, už nebudeme musieť sústrediť na jedno miesto jednu dvojčlennú a druhú niekoľkočlennú hliadku Policajného zboru,“ spresnil náčelník mestskej polície Miroslav Antal.

Vyššie kompetencie

Zákon však ráta aj s vyššími kompetenciami pri udržiavaní verejného poriadku.

“Sú to napríklad ustanovenia dotýkajúce sa účinnejšej kontroly v súvislosti s podávaním alkoholických nápojov pre maloletých a mladistvých, kontrolou prevádzok, ktoré porušujú ustanovenia zákona alebo všeobecne záväzné nariadenia práve v súvislosti s predávaním alkoholu,“ doplnil.

Novela zákona z dielne ministerstva vnútra si vyslúžila takmer 300 pripomienok. Z toho 140 zásadných. Podľa rezortu však potrebovala zmenu.

“Obecná polícia sa týka každého občana. Sú tam ako keby aj viaceré kompetencie a spolupráce s viacerými útvarmi. Tým pádom tá diskusia bola široká, ale v závere sme všetky tie pripomienky pragmaticky vyhodnotili a pristúpili k tejto finálnej novele, respektíve k jej návrhu,“ dodala hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Zákon ide v Národnej rade do prvého čítania vo štvrtok (25. 5.). Ak ho parlament schváli, nové pravidlá začnú platiť od začiatku roku 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál