Na hlavný obsah

Mestskú políciu v Ilave posilnia inšpektori verejného poriadku

Ťažkosti s náborom ľudí do mestských polícií hlásia z viacerých regiónov.

Mestskú políciu v Ilave posilnia inšpektori verejného poriadku
Mestskí policajti v Ilave. Foto: RTVS

Mestskú políciu v Ilave posilnia inšpektori verejného poriadku. Okresné mesto má len dvoch príslušníkov. Sú dni, keď čerpajú dovolenku alebo sú chorí. Aby Ilava nezostala bez dozoru, budú na poriadok dohliadať inšpektori.

O verejný poriadok v Ilave sa stará dvojica mestských policajtov. Dvadsaťštyrihodinová služba v takejto zostave neprichádza do úvahy. „Pracujeme v osemhodinových zmenách počas pracovných dní,“ vysvetlil náčelník Mestskej polície Ilava Peter Lukáč.

Aby mali 24-hodinový režim, potrebovali by minimálne 13 ľudí. Na ideálny denný režim polovicu. No pre radnicu by takéto úväzky boli pridrahé, problémom je aj nájsť vhodných kandidátov.

„Títo dvaja príslušníci si musia brať aj dovolenku, v prípade PN-ky nie je nikto v meste, kto by monitoroval poriadok a čistotu. Z tohto titulu sme pristúpili k zriadeniu funkcie inšpektora verejného poriadku,“ priblížil primátor mesta Ilava Viktor Wiedermann.

Inšpektori už pracujú na mestskom úrade. „Sú to kmeňoví zamestnanci, s ktorými podpíšeme dohodu o pracovnej činnosti. Bude to nad rámec, ale v každom prípade to ušetrí peniaze mestu,“ dodal primátor. Mestá a obce sú podľa neho výrazne podfinancované a musia hľadať prostriedky, ako zabezpečovať činnosti a nezvyšovať pritom náklady.

Mestskej polícii v Ilave sa venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Inšpektorov už zaškoľujú

Inšpektorov verejného poriadku aktuálne zaškoľujú. Do terénu ich nasadia počas letných mesiacov. „Ich prioritou bude odbremeniť mestskú políciu v rámci zisťovania porušení pravidiel cestnej premávky, v tomto prípade v parkovacej zóne,“ vysvetlil Lukáč.

Primátor mesta dodal, že majú vytypovaných dvoch zamestnancov, no možno ich bude viac. „Nastavujeme celý systém,“ uzavrel.

Ťažkosti s náborom nových ľudí do mestských polícií hlásia z viacerých regiónov. Problémom je najmä nedostatočné finančné ohodnotenie, preto prezident Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií vyzýva štát, aby sa touto situáciou zaoberal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny