Na hlavný obsah

Minister Samuel Vlčan ponúkol svoju funkciu

Reaguje tak na kauzu, v ktorej jeho rodinná firma získala dotáciu.

Minister Samuel Vlčan ponúkol svoju funkciu
Dočasne poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan. Foto: SITA/Diana Černáková

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) ponúkol svoju funkciu k dispozícii. Premiér Eduard Heger môže požiadať prezidentku o odobratie poverenia pre Vlčana. O svojom rozhodnutí informoval ako hlavu štátu, tak povereného premiéra.

Dôvodom je kauza, kedy rodinná firma povereného ministra pôdohospodárstva dostala v apríli od ministerstva životného prostredia nenávratný príspevok približne 1,4 milión eur. Medializované informácie o dotácii pre jeho rodinnú firmu vníma ako predvolebnú kampaň niektorých strán.

Odchodu Samuela Vlčana z funkcie ministra sa venovala redakcia aj v správach RTVS:

„Spoločnosť Reko Recycling spol. s r. o., ktorej som spolumajiteľ, je v posledných hodinách horúcou témou, útokom a terčom predvolebnej kampane opozičnej strany Smer-SD, ale aj podpredsedníčky vlády Veroniky Remišovej,“ povedal Vlčan.

„Nechávam na rozhodnutie prezidentky SR, respektíve premiéra, ako budú vo veci konať. Nechcem vyvolávať chaos, som si vedomý, že ako krajina sme v zložitej situácii. Rozumiem aj tomu, že úradnícka vláda nie je najlepším riešením. Pre mňa je ale dôležité, aby sa štrukturálne reformy, ktoré sa dosiahli na rezorte pôdohospodárstva ochránili,“ dodal Vlčan.

Spoločnosť Reko Recycling ani on osobne podľa neho zatiaľ žiadne peniaze od štátu doteraz nedostali.

Reakcia OĽANO

Žiadosť Vlčana o uvoľnenie z funkcie ministra pôdohospodárstva považuje OĽANO len za prvý krok k nezávislému vyšetreniu kauzy, v ktorej sa ocitol nominant Eduarda Hegera. Informoval o tom hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

“Od pána Vlčana, ako aj od pána Budaja očakávame, že sa naďalej nebudú skrývať a ešte dnes predstúpia pred médiá a celú záležitosť podrobne vysvetlia. Zároveň očakávame od pani prezidentky, že pánovi Vlčanovi bezodkladne odoberie poverenie riadenia ministerstva pôdohospodárstva,“ dodal za hnutie.

Reakcia premiéra

Premiér rešpektuje rozhodnutie Vlčana. „V najbližších dňoch budem rokovať s pani prezidentkou a spoločne hľadať riešenie, ako Slovensko uchrániť pred chaosom a krajinu stabilne priviesť k predčasným voľbám,“ uviedol. Informoval o tom hovorca predsedu vlády Matej Neumann.

Reakcia prezidentky

Poverený minister pôdohospodárstva vo štvrtok doručil do prezidentskej kancelárie žiadosť o odobratie svojho poverenia. “Prezidentka Zuzana Čaputová sa v najbližších dňoch stretne s premiérom a predsedom NR SR Borisom Kollárom. Začiatkom budúceho týždňa prezidentka oznámi svoj ďalší postup,“ ozrejmil hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko