Na hlavný obsah

Minister Vlčan čelí kritike. Jeho rodinná firma dostala od envirorezortu 1,4 miliónovú dotáciu

Poslanci ho vyzvali, aby peniaze vrátil.

Minister Vlčan čelí kritike. Jeho rodinná firma dostala od envirorezortu 1,4 miliónovú dotáciu
Na snímke poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) Foto: RTVS

Rodinná firma povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nom. OĽANO) dostala v apríli od ministerstva životného prostredia nenávratný príspevok približne 1,4 milióna eur. Niektorí poslanci vyzvali ministra, aby peniaze vrátil. Samuel Vlčan tvrdí, že pridelenie dotácie bolo transparentné.

O dotáciu žiadalo pred rokom osem firiem, nakoniec ju pridelili spoločnosti REKO RECYKLING. Strana Smer-SD hovorí, že minister Samuel Vlčan v nej pôsobil do roku 2020 ako prokurista, po jeho vstupe do vlády sa zisk spoločnosti zvýšil.

„Kým v roku 2018 táto spoločnosť mala zisk niekde na úrovni 62-tisíc. Potom prichádza pán Vlčan do vlády a zrazu prásk – ‚beťár‘ Samuel, 356 606 zisk spoločnosti. 19.4. 2023 – spoločnosť REKO RECYKLING dostáva nenávratný finančný príspevok z rezortu ministerstva životného prostredia vo výške 1 416 000 eur,“ uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Dotácii rodinnej firme Samuela Vlčana sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulinová:

Samuel Vlčan sa po rokovaní vlády novinárom vyhol, nakoniec zaslal písomné stanovisko: „Získanie nenávratného finančného príspevku považujem za výsledok odbornej práce ľudí zo spoločnosti REKO RECYKLING spol. s r. o. a predpokladám, že spolu s bankovým úverom bude použitý na technologické inovácie pre ekologizáciu skládky.“

Rezort pôdohospodárstva využíva podľa neho európske kontrolné mechanizmy pri poskytovaní nenávratných finančných príspevkov.

„Aj rezort životného prostredia disponuje kontrolami na predchádzanie možného konfliktu záujmov, alebo vylúčenie rizika, či jeden projekt nebol uprednostnený na úkor iných,“ dodal s tým, že majetkové podiely v spoločnostiach a predchádzajúce podnikanie nikdy netajil.

Poslanci zakročili

Kým líder hnutia OĽANO Igor Matovič tvrdí, že sa o dotácii dozvedel len nedávno, a preto zatiaľ nezaujal stanovisko, niektorí poslanci už pristúpili ku konkrétnym krokom.

„Pána premiéra som požiadala, aby zabezpečil aby pán minister Vlčan túto dotáciu vrátil a aby to urobil čo najrýchlejšie, ja osobne to považujem za absolútne nemorálne,“ uviedla poverená ministerka investícií a vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí).

Poverený premiér Eduard Heger hovorí, že na dotáciu sa pýtal ďalších ministrov. Tí ho informovali, že pridelenie peňazí budú v najbližších týždňoch kontrolovať nielen štát, ale aj európske inštitúcie. Vo vyjadreniach, či by mal Samuel Vlčan odstúpiť, boli zatiaľ poslanci zdržanliví.

„Vzhľadom na to, že vláda je v demisii, ministri sú len poverení, tak jedine prezidentka môže nejakým spôsobom konať,“ povedal podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina).

Prezidentská kancelária na naše otázky nereagovala. Predseda vlády požiadal ministrov aby kontrolu dotácii urobili čo najskôr. Ak sa ukáže porušenie zákona, Eduard Heger je pripravený konať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko