Na hlavný obsah

Ministerke kultúry Milanovej sa nepáči jej možný nástupca

Úradnícku vládu zrejme ako jediná podporí strana SaS.

Ministerke kultúry Milanovej sa nepáči jej možný nástupca
Poverená ministerka kultúry Natália Milanová. Foto: SITA/Branislav Bibel

Mená nových ministrov zatiaľ nepoznáme. Nominácie na vládne posty by mala prezidentka Zuzana Čaputová oznámiť predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina) tento týždeň.

K svojmu možnému nástupcovi na ministerstve sa zatiaľ vyjadrila kriticky len ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Nahradiť by ju mohol Július Barczi. Naďalej to vyzerá tak, že jediná parlamentná strana, ktorá podporí úradnícku vládu, bude SaS.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová:

K menám nových ministrov úradníckej vlády sa zatiaľ súčasní vládni predstavitelia ani poslanci vyjadrovať nechcú. Pripomínajú, že nič nie je oficiálne. Predseda parlamentu Boris Kollár hovorí, že čaká na stretnutie s hlavou štátu. „Bude si tento týždeň volať predsedov strán a tam im oznámi mená,“ dodal.

K novej vláde sa kriticky stavia strana Za ľudí. Jej predsedníčka Veronika Remišová prezidentke vyčíta, že o jej zložení nediskutovala s parlamentom. „Verejnosť aj parlament len informovala, že im oznámi mená svojho tímu. Nepokladám to za správne, pretože na Slovensku máme parlamentnú demokraciu, a toto je jej popretie,“ uviedla.

Ani Hlas-SD neplánuje vládu úradníkov podporiť. Predseda Peter Pellegrini však nevylučuje, že zahlasujú za niektoré zákony, ktoré by ministri predložili. „Samozrejme, tej vláde všetky dôležité zákony, ktoré budú v prospech ľudí a Slovenska, podporíme,“ skonštatoval Pellegrini.

Kritika ministerky kultúry

Ministerka kultúry Natália Milanová hovorí, že oficiálnu informáciu o svojom nástupcovi ešte nemá, mohol by sa ním však stať Július Barczi, ktorého vníma kriticky. „Je veľké umenie nájsť, spomedzi desiatok tisíc ľudí zamestnaných v kultúrno-kreatívnom priemysle, človeka, ktorý je spojený s dvoma najväčšími škodami moderného Slovenska, a to kauza Bernini a Kráska Hôrka,“ povedala ministerka kultúry.

Jediná strana, ktorá otvorene vyhlasuje, že úradnícku vládu podporí je SaS. Ľudovít Ódor je podľa poslanca liberálov Branislava Gröhlinga kvalitný nominant. „Je dobrým diplomatom, chce dosiahnuť svoje ciele, ktoré sú vždy v záujme Slovenska a nás všetkých. Takže za mňa to bola naozaj dobrá voľba,“ dodal Gröhling.

Ľudovít Ódor sa funkcie predsedu vlády ujme po 14. máji, keď sa vzdá postu viceguvernéra Národnej banky Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál