Na hlavný obsah

Ministerstvo vnútra začalo predvolávať občanov s chybnými pasmi. Takýto je postup pri ich výmene

Chybné pasy však budú naďalej platné.

Ministerstvo vnútra začalo predvolávať občanov s chybnými pasmi. Takýto je postup pri ich výmene
Ľudia čakajúci v rade na klientskom centre na Tomášikovej ulici v Bratislave. Foto: RTVS/Radoslav Šebo

Ministerstvo vnútra (MV) SR začalo kontaktovať držiteľov cestovných pasov s odchýlkou zápisu v čipe. Tá spôsobuje, že niektoré automatizované prechodové terminály z nich nedokážu načítať dáta. Správu dostanú na kontaktné telefónne číslo alebo e-mail, ktoré uviedli pri žiadosti o vydanie cestovného pasu. Informoval o tom tlačový odbor MV SR.

Pri vybavovaní nového pasu treba v kiosku vyvolávacieho systému zvoliť službu „výmena dokladu z úradnej moci“. Na pracoviskách, kde sa vyvolávací systém nenachádza, žiadateľa uprednostnia na základe predloženého pasu s odchýlkou zápisu v čipe.

Či má pas odchýlku v čipe, si možno overiť v elektronickej databáze, ktorú sprístupnilo ministerstvo vnútra. „Občania, ktorých kontaktným telefónnym číslom či e-mailom polícia nedisponuje, budú tiež uprednostnení na základe predloženého pasu s odchýlkou zápisu v čipe,“ dodal rezort.

Ministerstvo pripomenulo, že výmena sa týka cestovných pasov, pri ktorých žiadosti o vydanie sa podali medzi 11. novembrom 2022 a 30. januárom 2023. Dodal, že pasy s odchýlkou zápisu v čipe vydané v uvádzanom období naďalej platia a umožňujú prekračovanie hraníc.

MV SR uviedlo, že občan SR môže byť držiteľom dvoch platných cestovných pasov. Ak o výmenu pasu požiada občan, ktorý má v pase s odchýlkou zápisu v čipe udelené platné víza alebo má na číslo tohto pasu zakúpené letenky, môže sa mu vydať druhý cestovný pas bezplatne. O výmenu pasu môže požiadať dodatočne po skončení sa platnosti víz alebo po návrate z cesty. 

Vydaný cestovný pas musia žiadatelia vyzdvihnúť na pracovisku, kde podali žiadosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko