Na hlavný obsah

Moskva sa stala terčom dronového útoku, obete nehlásia

Obytné budovy sú len ľahko poškodené.

Bezpilotné lietadlá zasiahli v utorok (30. 5.) skoro ráno dve obytné budovy v Moskve, uviedla na svojom webe agentúra RIA Novosti. Nikto neprišiel o život, domy utrpeli len ľahké poškodenia.

Rusko, ktoré pred viac ako 15 mesiacmi napadlo Ukrajinu, v poslednom čase čoraz častejšie čelí útokom na vlastnom území. Útoky tak ďaleko vo vnútrozemí sú však veľmi nezvyčajné. Niektoré drony zostrelili, keď sa blížili k Moskve, uviedol gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobjov.

Informáciu neskôr potvrdil aj ruský vyšetrovací výbor, teda federálna kriminálna ústredňa. Ruské ministerstvo obrany ráno útok označilo za terorizmus a obvinilo z neho „kyjevský režim“.

„Dnes ráno za úsvitu spôsobili útoky dronov menšie škody na viacerých budovách. Na mieste sú všetky záchranné zložky. Nikto neutrpel vážne zranenia,“ uviedol podľa agentúry AFP na Telegrame moskovský starosta Sergej Sobjanin. Neskôr však doplnil, že dvaja ľudia museli po útoku vyhľadať lekársku pomoc.

Sobjanin povedal, že niektorých obyvateľov evakuovali. Ruská agentúra RIA Novosti napísala, že evakuovali niekoľko obyvateľov z budovy na ulici Profsojuznaja na juhu metropoly. Podľa serveru Meduza ďalší dron s výbušninou preletel oknom do bytu v dome na Leninskom prospekte, ale neexplodoval.

Podľa agentúry Reuters sa na ruských kanáloch na Telegrame objavujú správy o štyroch až desiatich dronoch. Niekoľko bezpilotných lietadiel sa podľa ruských úradov podarilo zostreliť.

Ukrajinská odveta?

Útok na Moskvu prišiel niekoľko hodín po tom, ako ukrajinská metropola Kyjev opäť čelila masívnemu ruskému vzdušnému úderu, ktorý si vyžiadal najmenej jednu obeť a niekoľko ranených.

Gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobjov upozornil, že v utorok ráno mohli obyvatelia niektorých častí oblasti počuť zvuky výbuchov, ktoré podľa neho boli dôsledkom práce protilietadlovej obrany.

„Pri prílete do Moskvy bolo zostrelených niekoľko bezpilotných lietadiel. Prosím obyvateľov, aby zachovali pokoj,“ uviedol podľa ruských agentúr.

Podľa ruského spravodajského kanála Baza nad ruské hlavné mesto mierilo vo veľmi malej výške približne 25 bezpilotných lietadiel a niektoré sa ruskej protileteckej obrane podarilo zostreliť, iné sa napríklad zamotali do drôtov vysokého napätia. Baza uvádza, že najmenej tri následne narazili do obytných domov.

Útok potvrdilo aj ministerstvo

Ruské ministerstvo obrany ráno podľa ruských agentúr uviedlo, že pri útoku použili „osem podomácky vyrobených lietajúcich aparátov“. Tri vraj s pomocou prostriedkov rádioelektronického boja odklonili od pôvodných cieľov, päť mali zostreliť systémy protivzdušnej obrany.

Proruské kanály na Telegrame na základe niektorých na sieti zverejnených záberov uvádzajú, že pri útoku okrem iného využili aj drony UJ-22 Airborne, ktorých majú ukrajinské ozbrojené sily vo výzbroji niekoľko stoviek kusov.

Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak spojil v ukrajinskej spravodajskej relácii Breakfast Show utorkový nálet dronov v Rusku s neprestávajúcimi ruskými útokmi na ukrajinské civilné ciele.

„Možno, že nie všetky drony sú pripravené zaútočiť na Ukrajinu a chcú sa vrátiť k svojim stvoriteľom a opýtať sa ich: Prečo nás posielate útočiť na ukrajinské deti, na Kyjev?“ uviedol. Dodal, že dnešné udalosti v Moskve sú z ukrajinského pohľadu málo dôležité.

Na začiatku mesiaca bola Moskva svedkom dronového útoku na kremeľskú rezidenciu ruského prezidenta Vladimira Putina. Incidenty s dronmi v poslednom čase hlásia z rôznych miest Ruska. Ukrajina sa k nim nehlási.

Denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na amerických činiteľov a na hodnotenie amerických spravodajských služieb minulý týždeň napísal, že útok na Kremeľ pravdepodobne zorganizovali ukrajinské špeciálne vojenské alebo spravodajské jednotky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet