Na hlavný obsah

Mostu v Tatranskej Kotline hrozí zrútenie. Čaká ho rekonštrukcia a úplná uzávera

Miestni podnikatelia sú nespokojní.

Mostu v Tatranskej Kotline hrozí zrútenie. Čaká ho rekonštrukcia a úplná uzávera
Na snímke most v Tatranskej Kotline vo Vysokých Tatrách. Foto: RTVS

Most v Tatranskej Kotline vo Vysokých Tatrách je v havarijnom stave a hrozí mu zrútenie. Preto ho čaká rekonštrukcia a úplná uzávera. Miestni podnikatelia sú šokovaní, správa prišla nečakane a môže to výrazne ovplyvniť turistickú sezónu.

Stanovisko statika k bezpečnosti je definitívne. Most už ďalšiu záťaž nevydrží, preto ho zatvoria a opravia. „Ten most má svoju životnosť za sebou, musí sa opravovať a sme radi, že to urobíme skôr, než spadne,“ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja – Poprad Marcel Polomský.

Keďže sa nachádzame v centre turizmu, most je strategický najmä pre miestnych podnikateľov. Kým veľká časť z nich býva na jeho jednej strane, prevádzky majú na strane druhej. Ľudia z Lendaku pracujú v Ždiari, vo Vysokých Tatrách či v sanatóriu v Tatranskej Kotline. Podnikatelia tam majú reštaurácie a penzióny.

„My bývame len tu 500 metrov ďalej a hostia, lebo podnikám v turistickom ruchu, budú musieť robiť okruh 20 kilometrov každý deň. Môže sa kľudne stať, že zrušia ubytovanie a nájdu si ho za riekou,“ povedala majiteľka penziónu v Lendaku.

Uzávere mosta v Tatrách sa venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

Chceli by provizórne premostenie

Chceli by provizórne premostenie, zrejme sa však budú môcť spoľahnúť len na existujúcu lávku pre peších a cyklistov. Most by mali uzavrieť pre všetku dopravu koncom mája, presný dátum zatiaľ nevie ani starosta.

„Je dôležité, aby sa táto uzávera ukončila do začiatku zimnej sezóny,“ povedal starosta obce Lendak Miroslav Koščák. „Z technologického hľadiska to musí trvať nejaký čas, ten je päť mesiacov. Budeme robiť všetko preto, aby sa to urobilo skôr,“ dodal Polomský.

Most treba opraviť nielen rýchlo, ale aj mimoriadne citlivo. Stojí totiž priamo nad skalou s vodopádom. Tieto prírodné útvary v potoku Biela cestári nesmú za žiadnych okolností poškodiť.

„Pri týchto prácach je najdôležitejšie zachovať prírodný ráz tohto vodopádu, pretože ide o vzácny prírodný krajinný prvok,“ vysvetlil pracovník odboru životného prostredia okresného úradu Poprad Antonín Haratyk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny