Na hlavný obsah

MS v hokeji 2023: O zábavu na tribúnach sa bude starať ježko Spiky

Svoju šampionátovú premiéru si odkrútil pred dvoma rokmi.

MS v hokeji 2023: O zábavu na tribúnach sa bude starať ježko Spiky
Foto: IIHF

Do štartu 86. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji ostáva už len pár hodín. Okrem samotných hráčov, realizačných tímov, organizátorov a fanúšikov, sa na štart hokejového sviatku pripravuje aj oficiálny maskot šampionátu, ktorým sa stal ježko Spiky.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Pred dvoma rokmi sa s fanúšikmi nestretol

O zábavu na tribúnach vo fínskom Tampere a lotyšskej Rige sa bude starať ježko menom Spiky. Ten sa chystá na svoje druhé veľké podujatie v rozmedzí dvoch rokov.

Tvárou šampionátu bol aj na MS v hokeji 2021, ktoré taktiež hostila Riga. Na tribúnach Olympijského športového centra a Riga Arény sa vtedy pre opatrenia, ktoré mali zabrániť šíreniu koronavírusu, s fanúšikmi osobne nezoznámil.

Maskot Spiky na MS v hokeji 2021, ktoré taktiež hostila lotyšská Riga.
Maskot Spiky na MS v hokeji 2021, ktoré taktiež hostila lotyšská Riga. Foto: TASR

Víťazom spomedzi stovky návrhov

Ježko Spiky sa stal víťazom spomedzi viac ako 100 návrhov, ktoré vytvorili hokejoví fanúšikovia v Lotyšsku, ale aj v Bielorusku, ktoré malo podľa pôvodných plánov organizovať šampionát v roku 2021 spoločne s Lotyšskom.

Ako uviedli organizátori, k ježkovi sa priklonili preto, lebo je jedným z najbežnejších zvierat na svete. Vyniká svojou inteligenciou a pohotovosťou. Aj napriek tomu, že svoju stavbou tela nepatrí k veľkým živočíchom, vždy bojuje až do konca.

Konečné slovo mali fanúšikovia a známe osobnosti

Na výbere maskota šampionátu sa podieľali aj samotní fanúšikovia. Tí mali možnosť hlasovať prostredníctvom online ankiet. Svoj názor mohli vyjadriť aj počas prezentácii v nákupných centrách.

Z finálových návrhov vybrala víťaza porota, ktorá bola zložená zo známych osobností oboch hostiteľských krajín.Porota pri posudzovaní brala do úvahy viacero parametrov, ako samotné grafické prevedenie, korešpondenciu s témou či prepojenie postavy s tradíciami a kultúrou Bieloruska a Lotyšska.

Na snímke maskot šampionátu Spiky tancuje na prázdnej tribúne v zápase základnej A-skupiny Bielorusko - Slovensko na 84. majstrovstvách sveta.
Na snímke maskot šampionátu Spiky tancuje na prázdnej tribúne v zápase základnej A-skupiny Bielorusko – Slovensko na 84. majstrovstvách sveta.Foto: TASR

Víťazný návrh pochádzal z dielne návrhárky Janis Burmeistersovej, ktorá získala najviac hlasov v Lotyšsku.

V Bielorusku uspel dizajn chrobáka od Dmitrija Galinovského a Pavla Marčenkova.

Na prípravu šampionátu mali málo času

MS v hokeji 2023 malo pôvodne organizovať Rusko. Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) mu toto právo po invázii na Ukrajinu odňala a zároveň ho spolu s Bieloruskom vylúčila zo všetkých svojich súťaží.

Keďže delegáti potvrdili nové dejiska v Tampere a Rige až v máji minulého roka, organizátori oboch krajín museli bojovať s nedostatkom času. Aj z toho dôvodu sa organizačné výbory Fínska a Lotyšska zhodli na opätovnom angažovaní Spikyho.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport