Na hlavný obsah

MS v hokeji 2023: Predstavujeme obrancov národného tímu

Jadro obranných radov národného tímu na MS v hokeji 2023 budú tvoriť hráči z českej extraligy.

MS v hokeji 2023: Predstavujeme obrancov národného tímu
Hráči slovenskej hokejovej reprezentácie na tréningu v Trenčíne. Foto: TASR

Premiéru na podujatí najvyššieho rangu si odkrúti dvojica extraligistov, František Gajdoš z HK Nitra a Dávid Mudrák z HKM Zvolen. V pozícii najskúsenejšieho obrancu bude Adam Jánošík, ktorý na poslednú chvíľu nahradil zraneného Martina Gernáta.

Na štvrtom veľkom podujatí v rade sa pod vedením hlavného trénera Craiga Ramsayho predstaví Mislav Rosandič.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

František Gajdoš

Veľká šampionátová premiéra čaká na obrancu Františka Gajdoša, ktorý debutoval v A-mužstve v prvom prípravnom zápase proti Švajčiarsku. Celkovo odohral osem prípravných stretnutí, v ktorých nebodoval. Vo väčšine duelov, s výnimkou druhého zápasu proti Česku, nastupoval na pozícii siedmeho obrancu. 

Na snímke zľava František Gajdoš v prípravnom zápase s Českom.
Na snímke zľava František Gajdoš v prípravnom zápase s Českom. Foto: TASR

Ako uviedol asistent trénera Peter Frühauf, miestenku na šampionát si vypýtal svojím vzorným prístupom k tréningovým povinnostiam. Slovensko doteraz reprezentoval iba na MS do 18 rokov.

Adam Jánošík

Ostrieľaný hráč Mladej Boleslavi sa v pôvodnej osmičke nominovaných obrancov na šampionát nenachádzal. Realizačný tím ho vyradil z prípravy pred posledným blokom. Do karát mu však zahralo nešťastné zranenie Martina Gernáta, ktorý vinou poranenia brušného svalstva vypadol z pôvodného menoslovu hráčov deň pred odletom do Rigy.

Na snímke Adam Jánošík v prípravnom zápase pred MS 2023 v hokeji.
Na snímke Adam Jánošík v prípravnom zápase pred MS 2023 v hokeji. Foto: TASR

Tridsaťročný obranca bude s 96 štartmi v najcennejšom drese patriť medzi najskúsenejších hráčov kanadského trénera Ramsayho. Do svojho hokejového životopisu si tak pridá šiestu účasť na seniorských majstrovstvách sveta.

Mário Grman

Kým pri svojej premiérovej účasti na majstrovstvách sveta 2018 v Dánsku zastával pozíciu druhého najmladšieho hráča v kádri, po piatich rokoch bude na základe doterajších skúseností patriť k podstatne ostrieľanejším reprezentantom.

Na snímke uprostred Mário Grman oslavuje so spoluhráčmi svoj prvý reprezentačný gól.
Na snímke uprostred Mário Grman oslavuje so spoluhráčmi svoj prvý reprezentačný gól. Foto: TASR

Navyše, na svetový šampionát odchádza pozitívne naladený. Posledný prípravný zápas Slovenska proti Rakúsku rozhodol svojím prvým reprezentačným gólom, ktorý strelil tesne pred zaznením záverečnej sirény v čase 59:59.

Michal Ivan

Podľa prvých plánov sa mal 23-ročný obranca pripojiť k národnému tímu ešte počas neoficiálnej časti prípravy. Súčasťou Ramsayho družiny sa nakoniec stal až po Veľkej noci. V reprezentačných farbách odohral všetkých osem prípravných duelov, v ktorých nebodoval.

Na snímke zľava Martin Gernát, Michal Ivan, tréner Craig Ramsay a Michal Beňo.
Na snímke zľava Martin Gernát, Michal Ivan, tréner Craig Ramsay a Michal Beňo. Foto: TASR

Po oznámení finálnej nominácie bolo jasné, že v Rige a Tampere zažije svoje tretie MS v hokeji v rade. Najcennejší dres si obliekol aj na dvoch svetových šampionátoch do 18 a 20 rokov.

Samuel Kňažko

Najmladším obrancom vo výbere Craiga Ramsayho bude 20-ročný Samuel Kňažko. Aj napriek nízkemu veku si vo Fínsku a Lotyšsku pripíše už svoju druhú účasť na svetovom šampionáte.

Samuel Kňažko na striedačke počas zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie v Trenčíne.
Samuel Kňažko na striedačke počas zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie v Trenčíne. Foto: TASR

Dres národného tímu si na vrcholnom podujatí obliekol prvýkrát ako 18-ročný pred dvomi rokmi. Na olympijských hrách 2022 bol súčasťou partie, ktorá vybojovala pre Slovensko historické bronzové medaily.

Dávid Mudrák

Prvýkrát v kariére našiel svoje meno v záverečnej nominácii na seniorský svetový šampionát aj Dávid Mudrák. Mladý obranca (22) sa k národnému tímu pridal hneď po skončení extraligovej finálovej série medzi Košicami a Zvolenom.

Na snímke vľavo Dávid Mudrák v zápase Rakúsko - Slovensko na Nemeckom pohári.
Na snímke vľavo Dávid Mudrák v zápase Rakúsko – Slovensko na Nemeckom pohári. Foto: TASR

V štyroch prípravných dueloch sa do kanadského bodovania nezapísal. V mládežníckych kategóriách reprezentoval Slovensko jedenkrát na MS do 18 rokov, dvakrát bol súčasťou juniorského výberu do 20 rokov.

Patrik Koch

Do povedomia širšej hokejovej verejnosti sa výraznejšie dostal počas prípravy na MS v hokeji 2019. Následne prežil všetky škrty v kádri a jeho meno sa objavilo v konečnom zozname trénera Ramsayho. Miestenka na minuloročné olympijské hry v Pekingu mu tesne ušla.

Na snímke Patrik Koch chytá puk do rukavice v prípravnom hokejovom zápase pred generálkou na svetový šampionát.
Na snímke Patrik Koch chytá puk do rukavice v prípravnom hokejovom zápase Slovensko – Rakúsko v Trenčíne.Foto: TASR

Šampionát na severe Európy bude jeho druhým vrcholným podujatím v kariére. Slovensko reprezentoval aj na MS do 18 a 20 rokov.

Mislav Rosandič

Za jedného z najvzornejších reprezentantov posledných rokov môžeme pokojne označiť Mislava Rosandiča. Slovák s chorvátskym pôvodom ani tentokrát neváhal a na reprezentačnú pozvánku reagoval kladne, a to aj napriek náročnej klubovej sezóne, ktorú má za sebou.

Na snímke Mislav Rosandič počas rozkorčuľovania slovenského tímu pred zápasom  Slovensko - Švédsko na MS 2021.
Na snímke Mislav Rosandič počas rozkorčuľovania slovenského tímu pred zápasom Slovensko – Švédsko na MS 2021.Foto: TASR

K družine kanadského kormidelníka sa pripojil po prvom prípravnom dueli s Rakúskom. MS v hokeji 2023 budú jeho štvrtým veľkým turnajom za sebou. V zozname jeho najväčších úspechov nájdeme bronz z majstrovstiev sveta juniorov 2015. Cenný kov s rovnakým leskom má v zbierke aj zo zimných olympijských hier 2022, ktoré sa konali v Pekingu.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport