Na hlavný obsah

MS v hokeji 2023: Predstavujeme útočníkov národného tímu

V útočných radoch nájdeme skúsených hráčov, ktorých doplnia draví mladíci.

MS v hokeji 2023: Predstavujeme útočníkov národného tímu
Slovenskí hokejoví reprezentanti na tréningu. Foto: TASR

Tréner Craig Ramsay berie na sever Európy ôsmich nováčikov. Troch nájdeme v bránkovisku, dvoch v obrane a troch v útoku. Prvé šampionátové minúty v kariére odohrá trio forwardov v zložení: Viliam Čacho, Martin Chromiak a Oliver Okuliar. Najstarším hráčom je Libor Hudáček, benjamínkom Martin Chromiak.

Peter Cehlárik

Schopnosti lídra sa budú na MS v hokeji 2023 očakávať od Petra Cehlárika. Žilinský rodák sa pridal k národnému tímu po sezóne, ktorá nebola podľa jeho predstáv. Začal ju vo švajčiarskom Zugu, z ktorého vo februári prestúpil do švédskeho Leksandu.

Na severe Európy sa opäť stretol s reprezentačným kolegom Marekom Hrivíkom, s ktorým vytvoril produktívne duo už v ročníku 2020/2021.

Na snímke sprava v súboji o puk Peter Cehlárik v prípravnom zápase Slovensko - Nemecko.
Na snímke sprava v súboji o puk Peter Cehlárik v prípravnom zápase Slovensko – Nemecko. Foto: TASR

Cehlárik reprezentoval Slovensko na dvoch MS. Mimoriadne vydarený šampionát po individuálnej stránke zažil pred dvomi rokmi v Rige, keď ho direktoriát turnaja vyhlásil za najlepšieho útočníka.

Na minuloročných pekinských olympijských hrách bol súčasťou bronzového tímu. Reprezentačný úspech dosiahol aj na juniorskej úrovni, na MS do 20 rokov vybojoval na prelome rokov 2014 a 2015 bronz.  

Viliam Čacho

Viliama Čacha môžeme pokojne označiť za jedno z najpríjemnejších prekvapení celej   prípravnej fázy pred MS v hokeji 2023. Odchovanec trenčianskej Dukly počas ročníka nevynechal ani jeden reprezentačný zraz. Na všetkých troch podujatiach (Nemecký pohár, Slovakia cup, prípravné zápasy s nemeckým výberom do 25 rokov) sa presadil aj gólovo.

Na snímke vpravo slovenský útočník Viliam Čacho oslavuje svoj gól v prípravom zápase Slovensko - Nemecko v Košiciach.
Na snímke vpravo slovenský útočník Viliam Čacho oslavuje svoj gól v prípravnom zápase Slovensko – Nemecko v Košiciach. Foto: TASR

Súčasťou prípravného kempu bol od jeho neoficiálneho začiatku, teda celých šesť týždňov. Svoje meno našiel vo finálnej nominácii na svetový šampionát prvýkrát. Bývalý prešovský a po nedávno skončenej sezóne aj trenčiansky kapitán v novom ročníku rozšíri početné slovenské zastúpenie v Třinci.

Martin Chromiak

Nálepku najmladšieho hráča slovenskej hokejovej reprezentácie bude niesť na 86. svetovom šampionáte Martin Chromiak. Aj napriek zdravotným komplikáciám, ktoré ho postihli v úvode sezóny,  má za sebou prvý kompletný ročník v AHL.

V nižšej zámorskej súťaži odohral vo farbách Ontario Reign (farma Los Angeles Kings) 55 zápasov, v ktorých získal 28 bodov za 15 gólov a 13 presných prihrávok.

Útočník Martin Chromiak v slovenskom reprezentačnom drese.
Útočník Martin Chromiak v slovenskom reprezentačnom drese. Foto: SZĽH

V play-off nastúpil do dvoch duelov, v ktorých si pripísal jednu asistenciu. Rodák z Ilavy, ktorý je odchovancom Dubnice, reprezentoval Slovensko na jedných majstrovstvách sveta do 18 a 20 rokov.

Marek Hrivík

Po rýchlom konci jeho Leksandu v osemfinále play-off švédskej najvyššej súťaže si skúsený útočník prišiel napraviť chuť do reprezentácie. K výberu Craiga Ramsayho sa pripojil už počas prvého neoficiálneho kempu na konci marca. Šampionát v Tampere a Rige bude len jeho tretím v kariére.

Na snímke kapitán slovenských hokejistov Marek Hrivík pózuje s bronzovou medailou po zápase so Švédskom.
Na snímke kapitán slovenských hokejistov Marek Hrivík pózuje s bronzovou medailou po zápase so Švédskom. Foto: TASR

Slovensko prvýkrát reprezentoval na seniorských majstrovstvách sveta v roku 2014 a 2021. Minulý rok bol jedným zo strojcov slovenského bronzového ťaženia na hokejovom turnaji na OH v Pekingu. Kapitán bronzových chlapcov z olympiády by mal patriť k lídrom slovenských útočných radov aj na turnaji v Rige.

Libor Hudáček

Ovenčený českým extraligovým titulom, ktorý vybojoval v drese Třinca, sa v závere prípravy pripojil k reprezentácii. Odchovanec novoveského hokeja je v kádri trénera Craiga Ramsayho jediným držiteľom posledného cenného kovu z majstrovstiev sveta, ktorý Slováci vybojovali ešte v roku 2012 v Helsinkách. Vtedy bol spolu s Tomášom Tatárom najmladším článkom tímu.

Na snímke vľavo Libor Hudáček počas olympijského turnaja v hokeji v zápase o bronz.
Na snímke vľavo Libor Hudáček počas olympijského turnaja v hokeji v zápase o bronz. Foto: TASR

Po jedenástich rokoch odchádza na šampionát s prívlastkom najskúsenejšieho a najstaršieho hráča slovenskej družiny. V lotyšskej Rige si pripíše svoj siedmy štart na majstrovstvách sveta. V zbierke má aj bronz z olympijských hier 2022 v Pekingu. Dokopy odohral v najcennejšom drese 114 duelov.

Miloš Kelemen

Jedným zo štyroch hráčov, ktorí si v sezóne 2022/2023 odkrútil debut v NHL, je Miloš Kelemen. Odchovanec zvolenského hokeja zažil počas posledných štyroch sezón vzostupy, po ktorých túži každý hráč.

Najskôr získal so svojím materským klubom titul majstra Slovenska. V tom istom ročníku 2020/2021 ho Ramsay zobral do Rigy na prvý svetový šampionát. O rok neskôr sa stal tretím najproduktívnejším hráčom českého play-off a v Pekingu mu na OH zavesili na krk kov s odleskom bronzu.

Miloš Kelemen bojuje o puk pri mantineli v prípravnom hokejovom zápase Slovensko - Rakúsko
Miloš Kelemen bojuje o puk pri mantineli v prípravnom hokejovom zápase Slovensko – Rakúsko. Foto: TASR

Následne jeho kroky smerovali do zámoria. Nováčikovský kontrakt na dva roky podpísal s klubom NHL Arizona Coyotes. V závere základnej časti sa stal 74. Slovákom, ktorý sa gólovo presadil v najlepšej lige sveta. Okrem 14 zápasov v profilige odohral väčšinu ročníka na farme v tíme Tucson Roadrunners. V nižšej zámorskej súťaži nazbieral 30 bodov v 59 stretnutiach.

Andrej Kudrna

Po štyroch rokoch prijal reprezentačnú pozvánku útočník Andrej Kudrna. Navrátilec vo výbere Craiga Ramsayho sa chystá na svoj druhý svetový šampionát. Prvý absolvoval ešte v roku 2018. Jeho profil obsahuje aj účasť na ZOH v Pjongčangu 2018.

Na snímke sprava v súboji o puk Andrej Kudrna v prípravnom zápase Slovensko - Nemecko.
Na snímke sprava v súboji o puk Andrej Kudrna v prípravnom zápase Slovensko – Nemecko. Foto: TASR

Miestenku v 25-člennom menoslove mu vyniesli výkony v drese Litvínova. V uplynulom súťažnom ročníku 2022/2023 si vytvoril osobné bodové maximum, keď v 52 dueloch základnej časti nastrieľal 21 gólov a pridal aj 9 asistencii. V troch play-off stretnutiach pomohol jednou prihrávkou.

Róbert Lantoši

Róbert Lantoši je jediným hráčom zo súčasného výberu, ktorý bude hrať pod vedením Craiga Ramsayho na štvrtom svetovom šampionáte. Národnému tímu taktiež pomohol v kvalifikácii na olympijské hry v Pekingu. Na samotnom turnaji pod piatimi kruhmi však neštartoval.

Rovnako ako Cehlárik a Sukeľ, aj on má v svojej zbierke úspechov bronz z juniorského svetového šampionátu. V príprave na majstrovstvá v Rige sa mu bodovo darilo. Na ľad vykorčuľoval vo všetkých ôsmich dueloch, tímu pomohol šiestimi bodmi.

Na snímke slovenský hokejista Róbert Lantoši počas prípravného duelu Slovensko - Česko.
Slovenský hokejista Róbert Lantoši počas prípravného duelu Slovensko – Česko. Foto: TASR

Na klubovej úrovni si prvýkrát v kariére vyskúšal pôsobenie v českej najvyššej súťaži. V tíme Mladej Boleslavi sa najskôr strelecky trápil. Súperovho brankára prekonal premiérovo až v 15. kole. Potom sa už rozbehol a svoje konto obohatil najmä o asistencie. Suma sumárom, v 46 stretnutia nazbieral 27 bodov.

Pred príchodom do Českej republiky brázdil ľadové plochy vo švédskej SHL, dva ročníky sa vo farmárskej AHL v tíme Providence Bruins snažil preniknúť do NHL.

Mário Lunter

Krídelník Mário Lunter má za sebou bodovo najchudobnejší ročník v českej extralige. Vo farbách Mladej Boleslavi odohral v rámci základnej časti 41 stretnutí, v ktorých strelil len tri góly a pridal rovnaký počet asistencií. Vo vyraďovacej fáze zaznamenal dva body v štyroch dueloch. Chuť si chce určite napraviť v národnom tíme, v ktorom bude mať inú úlohu ako strieľať góly.

Na snímke vľavo Mário Lunter v dueli Slovensko - Nemecko na hokejovom turnaji o Nemecký pohár 2022.
Na snímke vľavo Mário Lunter v dueli Slovensko – Nemecko na hokejovom turnaji o Nemecký pohár 2022.

Pod vedením Craiga Ramsyho bude štartovať na tretích majstrovstvách sveta. Premiérové štarty na podujatí najväčšieho rangu zaznamenal na domácich MS 2019 v Košiciach.

Najcennejší dres si obliekol aj na MS do 18 a 20 rokov. Vydarené obdobie na klubovej úrovni zažil v rozmedzí rokov 2016 až 2019, keď prispel k zisku zlatého majstrovského hetriku pre Banskú Bystricu.

Oliver Okuliar

Jedným z ôsmich debutantov na svetovom šampionáte je Oliver Okuliar. Mladý odchovanec trenčianskeho hokeja ma za sebou mimoriadne úspešnú sezónu v českej najvyššej súťaží. Jeho presný zásah v siedmom semifinálovom play-off zápase poslal Hradec Králove až do finále.

Na snímke Oliver Okuliar počas tréningu na prvom oficiálnom zraze slovenskej hokejovej reprezentácie.
Na snímke Oliver Okuliar počas tréningu na prvom oficiálnom zraze slovenskej hokejovej reprezentácie.Foto: TASR

Konečná druhá priečka bola pre celok z metropoly Hradeckého kraja najlepším umiestnením v klubovej histórii. Celkovo odohral Okuliar za Mountfield 55 stretnutí, v ktorých zaznamenal 39 bodov za 16 gólov a 23 presných prihrávok, čo mu vynieslo nomináciu na najlepšieho nováčika českej ligy. Nakoniec sa musel uspokojiť s druhým miestom za Eduardom Šalém.

Ako sám priznal, o jeho služby už prejavili záujem aj kluby z NHL. Najcennejší dres si už obliekol na MS do 18 a 20 rokov.

Richard Pánik

Bývalý útočník Tampy Bay Lightning, Chicaga Blackhawks či Washingtonu Capitals sa do reprezentácie vracia po štyroch rokoch. Dres s dvojkrížom na hrudi si naposledy obliekol na domácom šampionáte v roku 2019 v Košiciach.

V metropole východu sa vtedy spolu s Martinom Marinčinom stal so ziskom siedmich bodov najproduktívnejším hráčom Slovenska. Na severe Európy ho čaká štvrtý šampionát, v roku 2014 bol súčasťou národného tímu na OH v Soči.

Na snímke Richard Pánik v prípravnom zápase pred MS 2023 v hokeji.
Na snímke Richard Pánik v prípravnom zápase pred MS 2023 v hokeji. Foto: TASR

Skúsený 32-ročný útočník sa pred začiatkom sezóny po dvanástich rokoch sťahoval zo zámoria do Európy. Jeho klub New York Islanders ho poslal na hosťovanie do švajčiarskeho HC Lausanne. V najvyššej švajčiarskej súťaži odohral 19 duelov, v ktorých svojmu tímu pomohol  štyrmi gólmi a piatimi asistenciami.

Matúš Sukeľ

Rodák z Liptova patrí medzi hráčov, ktorým dal príležitosť v národnom tíme súčasný tréner  Craig Ramsay. Pod jeho vedením si zahral na dvoch svetových šampionátoch, v Tampere a Rige pridá tretí.

Pri svojej premiérovej účasti na MS v hokeji 2019 v Košiciach sa stal s piatimi presnými zásahmi najlepším strelcom Slovenska. V roku 2018 bol súčasťou výberu, ktorý reprezentoval Slovensko pod piatimi kruhmi v Pjongčangu. V medailovej zbierke má aj bronz z majstrovstiev sveta juniorov 2015.

Matúš Sukeľ v zápase Slovensko - Česko na 84. majstrovstvách sveta v hokeji.
Matúš Sukeľ v zápase Slovensko – Česko na 84. majstrovstvách sveta v hokeji. Foto: TASR

Po individuálnej stránke zažil Sukeľ na klubovej úrovni najvydarenejší ročník v českej extralige. Nastúpil do 55 duelov, v ktorých skóroval deväťkrát a rozdal 18 presných prihrávok. Jeho tím HC Litvínov však skončil už v osemfinále na hokejkách neskoršieho majstra z Třinca.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

V Litvínove sa mu dostalo nevídanej pocty, keď ho vymenovali za kapitána mužstva, čo sa predtým žiadnemu inému cudzincovi nepodarilo. V minulosti hrával aj za Spartu Praha či Slovan Bratislava v KHL.  

Alex Tamáši

Alex Tamáši mieri na svoj druhý svetový šampionát v kariére. Premiéru si odkrútil minulý rok vo Fínsku. V príprave odohral všetkých osem duelov, v ktorých strelil jeden gól a pridal aj jednu presnú prihrávku. Farby Slovenska reprezentoval aj na MS do 20 rokov.

Na snímke slovenská striedačka. Zľava Miloš Roman, Alex Tamáši, hlavný tréner Craig Ramsay a Pavol Regenda.
Na snímke slovenská striedačka. Zľava Miloš Roman, Alex Tamáši, hlavný tréner Craig Ramsay a Pavol Regenda. Foto: TASR

Z hokejového životopisu Tamášiho je na prvý pohľad jasné, že je verný jednému zamestnávateľovi. Doterajšie roky strávil prevažne v drese materskej  Banskej Bystrice, s ktorou vybojoval v priebehu dvoch rokov dva majstrovské tituly. Šepká sa, že v nasledujúcom ročníku by sa mal presunúť do jedného z tímov českej extraligy.

Pavol Regenda

Inšpiratívny hokejový príbeh napísal počas posledných dvoch rokov útočník Pavol Regenda. Každodenná tvrdá práca ho zo slovenskej extraligy dostala až do NHL. Vo svojej premiérovej sezóne odohral v najprestížnejšej lige sveta v drese Anaheimu Ducks 14 duelov.

Pavol Regenda v reprezentačnom drese v prípravnom zápase Slovensko - Rakúsko.
Pavol Regenda v reprezentačnom drese v prípravnom zápase Slovensko – Rakúsko. Foto: TASR

Väčšiu časť ročníka strávil na farme v San Diegu. Vo farbách národného tímu bude tentokrát na jeho pleciach oveľa väčšia zodpovednosť. Na šampionáte bude obhajovať titul najlepšieho strelca mužstva z minuloročného turnaja.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport