Na hlavný obsah

Múzeum v USA vypísalo vysokú odmenu za nález meteoritu

Dopadol pri hraniciach s Kanadou.

Múzeum v USA vypísalo vysokú odmenu za nález meteoritu
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP/Tosei Kisamuki

Americké múzeum vypísalo vysokú odmenu pre toho, komu sa podarí nájsť prvý väčší fragment meteoritu. Ten dopadol začiatkom apríla do odľahlej oblasti blízko hraníc medzi štátom Maine a Kanadou. 

Za nález zaplatí Múzeum drahokamov a minerálov v meste Bethel 25-tisíc dolárov. Žiadny z hľadačov ale zatiaľ nebol úspešný, napísal server BBC.

Astronómovia pozorovali 8. apríla ako na oblohe preletelo veľmi jasné teleso a predpokladajú, že časti meteoritu dopadli na zemský povrch niekde medzi obcami Waite v USA a Canoose v kanadskej provincii Nový Brunšvik.

Múzeum potom 12. apríla vypísalo finančnú odmenu, čo vybudilo amatérskych hľadačov meteoritov v oboch krajinách. Žiadny z nich ale zatiaľ na meteorit nenarazil.

„Je to tam veľmi zalesnené, veľmi bahnité,“ opísal jeden z nich, Roberto Vargas, stanici BBC dôvody, prečo sa v danom teréne meteorit hľadá veľmi zle.

Múzeum v americkom štáte Maine má veľmi bohatú zbierku meteoritov. Okrem iného tam návštevníci môžu vidieť najväčší známy meteorit z Marsu s váhou 14,5 kilogramu.

Nové v rubrike Svet