Na hlavný obsah

Na dôsledky nízkej kvality ovzdušia zomrie ročne na Slovensku päťtisíc ľudí, tvrdí MŽP

Nové pravidlá by mali viesť aj k investíciám do znižovania emisií.

Na dôsledky nízkej kvality ovzdušia zomrie ročne na Slovensku päťtisíc ľudí, tvrdí MŽP
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na dôsledky nízkej kvality ovzdušia zomrie ročne na Slovensku päťtisíc ľudí. Tvrdí to ministerstvo životného prostredia. Národná rada schválila dva zákony rezortu. Okrem ochrany pracovných miest, by nové pravidlá mali viesť aj k investíciám do znižovania emisií.

Firmy, ktoré produkujú skleníkové plyny, si musia na burzách kupovať takzvané emisné povolenky. Časť peňazí z ich predaja ide do štátneho rozpočtu, časť do envirofondu, z ktorého sa vyplácali aj kompenzácie firmám.

Emisiám sa venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

„Bohužiaľ, v minulosti envirofond, kde sa tieto výnosy akumulovali, bol používaný na látanie dier v tom štátnom rozpočte,“ uviedol poslanec NR SR a člen výboru pre hospodárske záležitosti Karol Galek (SAS).

„Aktuálne sa zväčšuje aj balík, ktorý bude rozdeľovať environmentálny fond. Kompenzácie pre priemysel sa zvyšujú z aktuálnych 25 na 35 percent. Do budúcnosti minister životného prostredia nebude môcť rozhodnúť o tom, že takéto prostriedky nepridelí,“ dodal štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča.

Firmy s najväčšou spotrebou energií patria aj k najväčším zamestnávateľom. Energetická kríza ich podľa poslancov poškodila, keďže štát nemal dobre nastavený systém kompenzácií

„Bavíme sa o spoločnostiach ako je napríklad Duslo či Slovnaft, alebo aj ako je Slovalco. Samotné Slovalco pokiaľ by malo takýto príspevok už pred dvoma alebo troma rokmi, tak vôbec nemuselo zatvoriť svoje brány a 500 ľudí nemuselo skončiť nezamestnanými,“ vysvetlil Galek.

„Podniky si to budú vedieť vypočítať a verím, že aj Slovalco na základe tohto zákona sa rozhodne, že v budúcom roku znova rozbehne svoju výrobu,“ ozrejmil predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO).

Viac investícií do ochrany prírody

Vládnu novelu zákona podporilo 84 poslancov prevažne zo strán bývalej koalície. Okrem podpory energeticky náročných podnikov sľubuje envirorezort aj viac investícií do ochrany prírody.

„Desať percent z týchto výnosov bude určené zo zákona na záchyty uhlíka v pôde, ktoré budú vykonávať svojou činnosťou národné parky a nebudú tak odkázané na ťažbu dreva,“ dodal Kiča.

Národná rada schválila aj postupné navyšovanie poplatkov pre najväčších znečisťovateľov ovzdušia počas najbližších šiestich rokov. Malo by to viesť k zníženiu počtu úmrtí zapríčinených nízkou kvalitou ovzdušia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko