Na hlavný obsah

Na Horehroní zvýšia príspevok pre novorodencov

Brezno chce týmto krokom motivovať mladé rodiny.

Na Horehroní zvýšia príspevok pre novorodencov
Na ilustračnej snímke kočík. Foto: RTVS

Na Horehroní zvýšia príspevok pre novorodencov. Mesto Brezno chce týmto krokom motivovať mladé rodiny. Prispievajú aj iné samosprávy, no suma nie je všade rovnaká.

Mladé rodiny v Brezne môžu po novom pri narodení dieťaťa požiadať radnicu o sumu 400 eur. Ľudia sa v ankete vyjadrili, že to môže motivovať rodiny, aby mali viac detí a tiež pomôcť rozvinúť mesto.

Téme sa venoval redaktor RTVS Alexander Ernest:

Mesto argumentuje tým, že chce pre mladé rodiny vytvárať lepšie podmienky. „Je to taký impulz pre ľudí, aby jednoducho cítili podporu zo strany mesta aj v prípade narodenia dieťaťa,“ priblížil primátor mesta Brezno Tomáš Ábel.

Príspevok pre novonarodené deti poskytuje aj mesto Prievidza. Aktuálne vo výške 100 eur. „V súčasnosti pracujeme aj na myšlienke, že od budúceho roka by sme túto sumu zvýšili. Momentálne máme rozpracovaný návrh na 150 eur,“ vysvetlila vedúca kancelárie primátorky mesta Prievidza Diana Šurkalová.

ZMOS to vníma v inej súvislosti

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) však vníma jednorazové príspevky v inej súvislosti. „Pokiaľ ide o to, že by to malo motivovať ľudí k tomu, aby zostávali v meste, obávam sa, že toto úplne neplatí. Lebo ak dáte peniaze pri narodení dieťaťa tak o rok, o dva, tri či päť rodina aj s tým dieťaťom sa môže presťahovať úplne inde,“ vysvetlil predseda ZMOS-u Jozef Božik.

Príspevky pre novorodencov poskytujú aj niektoré menšie obce. Príkladom je Dolná Strehová v okrese Veľký Krtíš. „Pri prvom dieťati je to 150 eur, pri druhom dieťati 250 eur a pri treťom dieťati 350 eur. A zastupiteľstvo to v podstate od začiatku, odkedy sme tento príspevok schvaľovali, berie ako takú podporu,“ uviedol starosta obce Dolná Strehová Ľuboslav Dobrocký.

Príspevky pre novonarodené deti tak aj naďalej zostávajú aktuálnou témou samospráv. Dôvodom sú najmä vysoké ceny detského sortimentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny