Na hlavný obsah

Na južnej strane Chopku má vzniknúť obrovský projekt. Kritizujú ho ekológovia aj samospráva

Obávajú sa, že sa zopakuje scenár z Demänovskej doliny.

Na južnej strane Chopku má vzniknúť obrovský projekt. Kritizujú ho ekológovia aj samospráva
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na južnej strane Chopku v lokalite Krúpová má vzniknúť obrovský projekt. Bojujú proti nemu ekológovia aj samospráva. Obávajú sa, že v chránenom území sa zopakuje scenár zo severnej časti Chopku, Demänovskej doliny.

Hotel, chatová oblasť, parkovisko pre takmer 500 áut, nové sedačkové lanovky, zjazdové trate, vodná nádrž či chodník korunami stromov s vyhliadkou. Toto všetko chce developer vybudovať na južnej strane Chopku.

„Nenadchlo by nás, keby sa skopírovala severná strana Chopku a Demänovská dolina by sa preniesla na druhú stranu Chopku,“ uviedol starosta obce Horná Lehota Vladimír Bušniak.

Problém vidí starosta Hornej Lehoty najmä v rekreačných zástavbách a novom parkovisku. Naopak, s dobudovaním novej lanovky, zjazdovky a vodnej nádrže na zasnežovanie obec problém nemala. Investor vo svojom zámere uvádza, že projekt prispôsobil chráneným územiam.

„Aktuálne sa vyhodnocujú výsledky terénnych prieskumov a spracúva sa dokumentácia, ktorú predložia na príslušný úrad životného prostredia,“ priblížil PR manažér Tatry Mountain Resorts Marián Galajda.

Téme sa venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Kritika ochranárov a ekológov

Pripravovaný projekt kritizujú aj ekológovia a ochranári, ktorí odmietajú akúkoľvek novú výstavbu v tejto chránenej oblasti.

„Ten zámer obsahuje viacero objektov alebo projektov. Nesúhlasne sme sa vyjadrili k celému zámeru,“ vysvetli riaditeľ Národného parku Nízke Tatry Marek Kuchta.

„Záver Bystrej doliny by sa v prípade jeho realizácie by sa postupne zmenil vizuálne na svoju severnú susedku – Demänovskú dolinu. Územie by sa viac podobalo modernej dedine alebo mestu ako prírode,“uviedol ekológ z občianskeho združenia Prales Marián Jasík.

O tom, v akej miere a či vôbec sa na južnej strane Chopku bude stavať, by malo rozhodnúť posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny