Na hlavný obsah

Na korunovačné slávnosti pripravovali Britániu milióny ľudí. Pozreli sme sa, ako prebiehali dobrovoľnícke práce

K dobrovoľníctvu vyzval aj Buckinghamský palác.

Na korunovačné slávnosti pripravovali Britániu milióny ľudí. Pozreli sme sa, ako prebiehali dobrovoľnícke práce
V Spojenom kráľovstve vyvrcholili trojdňové korunovačné slávnosti voľným dňom. Mnohí ho strávili aj po výzve z paláca dobrovoľníctvom. Foto: RTVS/Soňa Weissová

V Spojenom kráľovstve vyvrcholili trojdňové korunovačné slávnosti voľným dňom. Mnohí ho strávili aj po výzve z paláca dobrovoľníctvom. Britské médiá odhadujú, že sa do iniciatívy „Veľká výpomoc“ zapojili milióny Britov po celej krajine, vrátane kráľovskej rodiny, či premiéra.

Na dobrovoľnícke práce v Londýne sa pozrela aj redaktorka RTVS Soňa Weissová:

Skupina viac ako 100 dobrovoľníkov sa dnes zišla v Chiswicku na západe Londýna, v typickej anglickej záhrade z 18.storočia. Xanthe Arvanitakis z miestnej dobrovoľníckej organizácie priateľov Chiswicku hovorí, že časť ľudí stavia úkryty pre ježkov, ďalšia čistí dom a asi 60 ich pracuje v parku a zeleninovej záhrade.

Jej kolegyňa Lauren vysvetľuje, že tam sa dnes mulčuje, teda zvlhčuje pôda organickým hnojivom. Dobrovoľníčka Karren sa smeje, že takúto prácu nečakala, ale je rada, že voľný deň trávi v parku, okrem iného má možnosť vidieť miesta, kam by sa inak nedostala.

Roy prišiel vyzbrojený záhradkárskymi rukavicami, poriadnymi topánkami a oblečením proti dažďu. Aj s rodinou park často navštevuje, preto mu dnes prišiel pomôcť. Charlotte dodáva, že ľudí povzbudil k dobrovoľníctvu kráľ, bol to jeho nápad. Čiastočne je to preto aj jeho oslava.

Voľný deň využili na skrášľovanie

Voľný deň majú Briti podľa nej na to, aby sa zapojili do veľkej výpomoci na verejných priestranstvách alebo vo svojich komunitách. Buckinghamský palác hovorí, že hlavným cieľom je podporiť dobrovoľnícke organizácie. Tie pred akciou upozorňovali, že klesá počet ľudí, ktorí majú záujem dobročinne pomáhať. Dúfajú preto, že iniciatíva im pomôže. 

Organizátorka Xanthe vysvetľuje, že pandémia naozaj ovplyvnila zvyky ľudí, viac si vyberajú, preto dodáva: musíte pracovať tvrdšie, aby ste im ponúkli dosť možností. Ďalší dnešnú iniciatívu kritizujú – hovoria, že platia korunovačné slávnosti a ešte majú zadarmo pomáhať.

Pozrite si zábery redaktorky RTVS Sone Weissovej z dobrovoľníckych prác:

Napriek tomu sa podľa britských médií do aktivít plánovalo zapojiť odhadom šesť a pol milióna Britov. Dobrovoľníci v rôznych organizáciách pomáhali napríklad deťom zo znevýhodneného prostredia, seniorom, čistili vodné toky, či výbeh pre hrochy v ZOO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál