Na hlavný obsah

Na korunu čakal viac než 70 rokov. V Británii vrcholia prípravy na korunováciu Karola III.

Takýto bude jej priebeh.

Na korunu čakal viac než 70 rokov. V Británii vrcholia prípravy na korunováciu Karola III.
Kočiar bude stredobodom pozornosti sprievodu. Foto: RTVS

V Spojenom kráľovstve bude zajtra veľkolepá ceremónia korunovácie kráľa Karola III. Nový panovník na tento moment čakal najdlhšie v britskej histórii – viac ako 70 rokov. Tisíce vojakov, salvy z kanónov, zlaté kráľovské kočiare. A v strede toho všetkého – panovnícky pár.

Sedemdesiatštyriročný kráľ Karol III. sa stane 40. korunovaným panovníkom vo Westminsterskom opátstve. Podľa tradície z roku 1 066 slávnostnú bohoslužbu povedie arcibiskup z Canterbury

Korunovácii Karola III. sa v reportáži venovali redaktori RTVS Viliam Ovsepian a Karolína Kučerová:

„Najvýznamnejším okamihom bude keď arcibiskup podá panovníkovi kráľovské regálie a nasadí na hlavu korunu. Tento moment si uschovajú do konca života milióny ľudí tu aj v zahraničí,“ uviedla kráľovská historička Kate Williamsová.

Spolu s kráľom Karolom Tretím bude korunovaná aj jeho manželka, kráľovná Kamila. Panovnícky pár následne opustí Wesminsterské opátstvo a v takzvanom korunovačnom sprievode sa vyberie spoločne s tisícami vojakov naspäť do Buckinghamského paláca.

„Prípravy na slávnosť začali pred niekoľkými týždňami. Dôstojníci nacvičovali slávnostný pochod takmer každý deň. V práporoch a neskôr aj celý pluk,“ vysvetlil kadet kráľovskej kavalérie Keaton Peppiatt.

„Tento kočiar bude stredobodom pozornosti sprievodu. Je z pozláteného dreva a vnútro je podšité zamatom a saténom. Meria takmer štyri metre na výšku, sedem metrov na dĺžku a váži štyri tony. Pôjde preto veľmi pomaly – môžeme povedať, že rýchlosťou chôdze,“ skonštatovala kurátorka kráľovských artefaktov Sally Goodsirová.

Na slávnosti čakajú niekoľko dní

Impozantná výška zlatého kočiara, takmer štyri metre zaručí, že kráľovský pár uvidia tisíce fanúšikov, ktorí na slávnosť čakajú už niekoľko dní.

„Túžila som vidieť britskú korunováciu už od malička a plním si sen. Veľmi sa mi tu páči. Ľudia sú veľmi milí a panuje tu dobrá nálada. Mám pocit, že je to celosvetová udalosť, pretože sú tu ľudia z rôznych kútov sveta,“ povedala jedna z návštevníčok.

„Pricestoval som z Birminghamu a som vďačný Bohu, že sa mi to podarilo, pretože mám problémy so srdcom,“ uviedol ďalší z návštevníkov.

Nie všetci sú však nadšení a s upadajúcou podporou monarchie mladšia generácia túto udalosť vytesní.

„Chcem ísť do prírody a vypnem si mobil. Korunovácia ma nezaujíma. Viem, že mama ju bude sledovať kvôli babke, no ja chcem byť mimo týchto osláv,“ skonštatoval miestny z východnej časti Londýna.

Obyvatelia Spojeného kráľovstva sa môžu tešiť aj na slávnostný koncert na hrade vo Windsore a na susedské komunitné pikniky naprieč krajinou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet