Na hlavný obsah

Na letisku Sliač vznikne nová pristávacia plocha. Parkovať na nej budú dve taktické transportné lietadlá

Ide o súčasť väčšej modernizácie letiska na Sliači.

Na letisku Sliač vznikne nová pristávacia plocha. Parkovať na nej budú dve taktické transportné lietadlá
Na snímke je letecká základňa Sliač. Foto: TASR

Na leteckej základni Sliač má vzniknúť nová parkovacia plocha s dvomi státiami pre taktické transportné lietadlá. Začiatok obstarávania stavby v stredu (3. 5.) odsúhlasila vláda.

Vláda dala povolenie na vybudovanie takzvaného stojiska na letisku na Sliači. Mali by ho prispôsobiť na parkovanie a manipuláciu s dvoma taktickými transportnými lietadlami.

Informácie z rokovania vlády poskytol redaktor RTVS Vladimír Amrich:

Podľa slov ministra obrany Jaroslava Naďa ide o súčasť väčšej rekonštrukcie – modernizácie letiska Sliač, ktorá by mala zlepšiť fungovanie spolupráce Slovenska s jednotkami Severoatlantickej aliancie (NATO). Stavba by sa mohla realizovať v období rokov 2023 – 2024. Presný termín a náklady rezort uverejní po uskutočnení verejného obstarávania.

„Cieľom navrhovanej investičnej akcie je vytvoriť stojisko medzi rolovacími dráhami G a H v priestore pred hangárom Vítkovice, s priamym napojením na rolovaciu dráhu L, ktoré umožní manévrovanie, parkovanie a manipuláciu s nákladom pre dve taktické transportné lietadlá,“ priblížil rezort.

Projekt sa má realizovať na základe potrieb NATO ako projekt programu bezpečnostných investícií NATO (NATO Security Investment Programme – NSIP). „V rámci postupov NSIP projekt posúdi Výboro pre investície NATO, ktorý tiež môže upraviť výšku konečného podielu SR. Výbor tiež schvaľuje spôsob obstarania realizácie stavby,“ vysvetlil predkladateľ.

„Z tých 6,5 milióna, ktoré sú predpokladané náklady, približne milión zaplatíme my. Zvyšok zaplatí Severoatlantická aliancia zo svojho investičného programu,“ načrtol Naď. Pripomenul, že Sliač patrí medzi strategické vojenské letiská v rámci Aliancie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko