Na hlavný obsah

Na najväčšom prešovskom sídlisku zaviedli preferenciu MHD. Časom sa dostane aj do iných častí mesta

Používa sa aj v Bratislave a v Žiline.

Na najväčšom prešovskom sídlisku zaviedli preferenciu MHD. Časom sa dostane aj do iných častí mesta
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prešovská radnica zaviedla preferenciu vozidiel MHD. Rýchlejší prejazd svetelnými križovatkami sa dotkne najväčšieho sídliska Sekčov. Preferenciu MHD využíva Žilina, ale napríklad aj Bratislava.

Pred dvoma rokmi zaviedli preferenciu vozidiel MHD na Levočskej ulici. „Tam sme v jednotlivých úsekoch znížili meškanie o jeden až štyri minúty,“ uviedla vedúca dopravnej prevádzky Dopravného podniku mesta Prešov Adriana Compeľová.

Na najväčšom sídlisku to však bolo náročnejšie. Pre chýbajúci obchvat ním prechádzajú kamióny. Vozidlá MHD meškajú sedem až desať minút, v mimoriadnych situáciách aj dvojnásobok.

Zavedeniu preferencie MHD v Prešove sa v reportáži venoval redaktor RTVS Robert Latta:

„Proste je ich veľa. Hlavný medzinárodný ťah z Poľska do Maďarska prechádza cez najväčšie sídlisko Prešova, to je katastrofa. Systém sa nám to snaží uľahčiť, ale proste je to veľký nával. Nie je to vždy také, ako by sme si predstavovali,“ skonštatoval vodič MHD Peter Kamenčík.

Cez sídlisko Sekčov prejde denne asi 35-tisíc áut. „To je jedna z najvyťaženejších ulíc v rámci celého Slovenska v mestskej a zastavanej oblasti,“ uviedol František Oľha, primátor mesta Prešov.

Projekt financovali aj z eurofondov

Na projekt získalo mesto vyše 850-tisíc z eurofondov. Inteligentné križovatky vedia uprednostniť autobus či trolejbus. Vzhľadom na komplikovanú dopravu na Sekčove sa to však nie vždy dá.

„V niektorých prípadoch je to tak kritické, že sa vám tam nahrnie toľko vozidiel, že systém si to musí spracovať a chvíľku mu to trvá,“ vysvetlil riaditeľ dopravných systémov firmy Alfonz Lančarič.

„Určite si nemôžeme myslieť, že táto preferencia MHD nám kompletne vyrieši dopravné problémy na Sekčove. To vyrieši až odklonenie tranzitu na diaľničný obchvat,“ povedal dopravný aktivista Tomáš Burger.

V lete tohto roka má byť dokončená prvá etapa obchvatu. Nedostatky, ktoré sa v rámci systému ukazujú, bude firma ešte odstraňovať.

„V podstate zbierame aj postrehy od vodičov z dopravného podniku, takže systém ďalších niekoľko mesiacov stále budeme dolaďovať a vracať sa k určitým veciam,“ dodal Alfonz Lančarič ml., zástupca stavbyvedúceho firmy. Radnica chce preferenciu vozidiel MHD postupne zaviesť aj v ďalších častiach mesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny