Na hlavný obsah

Na Nemca sa už bude pozerať inak, povedal dlhoročný hráč Dukly. K postupu treba prispieť, nie iba čakať

Slovenská legenda veľmi nesúhlasí s tvrdením, že máme neskúsené mužstvo.

Na Nemca sa už bude pozerať inak, povedal dlhoročný hráč Dukly. K postupu treba prispieť, nie iba čakať
Foto: TASR/Miroslav Košírer

Eduard Hartmann bol na zopár výnimiek dlhoročnou brankárskou tvárou trenčianskej Dukly. V roku 1997 ho nominoval na svetový šampionát do Helsínk legendárny Jozef Golonka. Medzi žŕdky sa však neprebojoval.

„Mali sme dobré i zlé zápasy. Vždy sa ale potvrdzuje, že s ťažkými súpermi hráme veľmi dobre. Horšie je to vtedy, keď máme ukázať kvalitu. Nie sme toho schopní a jasne to bolo vidieť proti Slovinsku,“ pripomenul pretrvávajúci problém slovenskej reprezentácie Hartmann.

Šampionátovú kliatbu s úmyslom prekročiť brány štvrťfinále, ktorá trvala dlhých osem rokov, prelomili zverenci trénera Craiga Ramsayho pred dvomi rokmi na rovnakom mieste, kde to momentálne s dosiahnutím tohto výsledku nevyzerá ružovo.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Upokojiť sme sa mohli s Kazachstanom. Treba však zobrať do úvahy, že sa hokej posúva a nie je jednoduché porážať každého. Asi to tak malo byť. Na druhej strane veľmi nesúhlasím s tým, že sme neskúsený tím. Je tam niekoľko chalanov, ktorí majú niečo za sebou. Napríklad taký Šimon Nemec. Neviem, či sa ešte bude na neho pozerať ako na neskúseného. Vekom je mladík, ale zbiera skúseností,“ hlasno premýšľal o tom, či sa dalo predísť obavám z možného uniknutého postupu do play-off.

Eduard Hartmann na jednom zo zasadnutí hokejovej extraligy. Foto: TASR

Karty sú rozdané

Hartmann absolvoval šesť zápasov na zimnej olympiáde 1994 v Lillehameri a rovnaký počet pridal aj na domácich majstrovstvách sveta v C-kategórii v Poprade i Spišskej Novej Vsi.

„Riadim sa vetou, že brankári chytajú tak, ako hrá mužstvo. Osobne som tipoval, že turnaj začne Škorvánek, pretože mal v Michalovciach stabilnú výkonnosť. Samozrejme, nedá sa, aby jeden gólman odchytal všetko. Hlavaj takisto nesklamal. Možno by sme mu mohli vyčítať nezvládnuté samostatné nájazdy, ale toto je lotéria. Každopádne si myslím, že máme brankársku dvojku na vysokej úrovni,“ vyzdvihol vyrovnanosť postu, ktorý bol pred šampionátom zatracovaný z viacerých strán.

Utorkový plán je nasledovný – Nórsko musí padnúť v riadnom hracom čase a Švajčiari nesmú nič pustiť domácemu výberu.

„Helvéti sú v súčasnosti nastavení tak, že keď prvýkrát prehrajú, sklamú samých seba. Hrajú parádne, vychádza im všetko a myslím si, že nebudú špekulovať s bodmi. Som presvedčený o tom, že nepoľavia. Rovnako tak my musíme k tomu prispieť víťazstvom, aby bol dôvod na radosť zo štvrťfinále,“ vyhlásil.

Verí v postup

Severania veľa vody nenamútili, ale sú zachránení. Nazbierali len štyri body za triumf so Slovinskom a prehru po nájazdoch s Kazachmi.

„Práve vtedy, ak vám nejde o nič, hrá sa ľahko. Nóri nebudú zviazaní nejakou ťažkou taktikou a nemusia riešiť výsledok. Idú si na záver zahrať hokej. My musíme vyhrať za každú cenu. Našim chlapcom verím, že to nepokazia,“ povedal Hartmann k protivníkovi zo Škandinávie.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport