Na hlavný obsah

Na nemocnicu v Martine chystajú novú súťaž. Podmienky, ktoré firmy odradili, sa však zrejme nebudú meniť

V podmienkach boli aj neštandardné kritériá.

Na nemocnicu v Martine chystajú novú súťaž. Podmienky, ktoré firmy odradili, sa však zrejme nebudú meniť
Nemocnica v Martine. Foto: RTVS

Cena, termín ani zmluvná pokuta sa pri opakovanej súťaži na novú nemocnicu v Martine zrejme meniť nebudú. Minister zdravotníctva hľadal riešenia, ako súťaž zopakovať, aby neodradila záujemcov o jej výstavbu.

Situácia, ktorá vznikla, si bude vyžadovať krízové riadenie procesov. A aj preto ministerstvo zdravotníctva zriadi akúsi horúcu linku.

“Dohodli sme sa na veľmi pružnej komunikácii tak, aby sme minimálne v nasledujúcom období nachádzali riešenia na dennej báze,“ spresnil minister zdravotníctva SR Michal Palkovič.

Martinskej nemocnici sa venoval redaktor RTVS Vlado Záborský:

Po stretnutí v Martine ani minister, ani projektový tím nevnímajú, že by nezáujem o projekt spôsobil termín, ktorý ako problém popisovali niektoré spoločnosti. V súťažných podmienkach však boli aj neštandarné kritériá.

“Okrem kritéria ceny tam boli nastavené aj kvalitatívne kritériá, ktoré sa štandardne v tendroch neobjavujú,“ ozrejmila koordinátorka projektu novej nemocnice v Martine Martina Antošová.

Za bežnú súčasť zmluvy považuje prípravný tím aj prípadné sankcie pri neplnení termínov, ktoré sa znižovali už pre prvé neúspešné kolo súťaže.

“Potom budeme vlastne čakať, že zhotoviteľ nebude pracovať na stavbe a my skončíme možno s nejakým rozostavaným skeletom,“ dodala Antošová.

Čo spoločnosti odradilo?

Od spoločností, ktoré sa o stavbu zaujímali ešte pred vyhlásením súťaže, očakávajú odpovede na to, ktoré parametre ich odradili od ponuky na výstavbu.

“Chceme mať naozaj kvalitnú koncovú nemocnicu v tomto regióne a nemôžme sa spoľahnúť na to, že poľavením nejakých kritérií budeme hľadať riešenie,“ povedal Palkovič.

“Zároveň vidíme ako nereálne vyhlásiť ten istý tender. Čiže budeme sa snažiť navnímať stanovisko stavebných firiem“ dodal riaditeľ Univerzitnej nemocnice Martin Ivan Kocan.

Niektoré firmy už zareagovali. Zatiaľ však nemocnica ich výhrady nechce zverejňovať. Ďalšie stretnutie si naplánovali na budúci týždeň. Opakovanú súťaž aj s istými zmenami, ktoré by vyšli v ústrety záujemcom, plánujú vyhlásiť do dvoch týždňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny