Na hlavný obsah

Na podmienky, v akých žijú v Turecku sýrski utečenci, upozorňujú viaceré organizácie. Takto bojujú o prežitie

Podmienky opísali samotní migranti.

Na podmienky, v akých žijú v Turecku sýrski utečenci, upozorňujú viaceré organizácie. Takto bojujú o prežitie
Migranti predávajú vodu, aby si zarobili na prežitie. Foto: RTVS

Na podmienky, v akých žijú migranti v Turecku, dlhodobo upozorňujú ľudsko-právne organizácie. V 15-miliónovom Istanbule je množstvo sýrskych utečencov. Najčastejšie predávajú fľaše s vodou, aby prežili.

Zahra prišla do Turecka, keď ju vojna v Sýrii pripravila o manžela. Do krajiny sa dostala nelegálne. Prvé týždne strávila v meste Gaziantep, neďaleko miesta, kde prekročila sýrsko-turecké hranice. Neskôr prišla do Istanbulu.

Sýrskym utečencom v Turecku sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Karolína Kučerová:

„Som tu spolu so svojimi deťmi. Troma dcérami a malým synom. Do Turecka nás dostali pašeráci,“ uviedla utečenka. Nemá pas ani žiadne iné doklady, rovnako ako jej deti. No chce sa dostať do Európy. Keďže je v krajine nelegálne, nevie si nájsť prácu.

„Podnájom bytu ma stojí 200 dolárov (približne 185,55 eura) mesačne. Mojím jediným príjmom je, že predávam fľaše s vodou. Pomáhajú mi dcéry. Na ulicu vychádzame po siedmej ráno a odchádzame okolo druhej ráno,“ opísala Zahra.

Žijú tak tisícky migrantov

Takýchto príbehov sú len v Istanbule tisícky. V Turecku aktuálne žijú asi štyri milióny legálnych utečencov. Ďalšie milióny sú v krajine nelegálne. Amnesty International upozorňuje, že aj keď migranti prekročili hranice nezákonne, Turecko, ako každá iná krajina, musí dodržiavať a chrániť ich ľudské práva.

„Turecko má veľké problémy v dodržiavaní ľudských práv utečencov, so zabezpečením ako tak dôstojných podmienok, aby celé rodiny mohli žiť nejakým spôsobom v priebehu nejakého času v Turecku,“ skonštatoval riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda.

To, v akých podmienkach utečenci v Turecku žijú, však nie je jediný problém. Svoju zodpovednosť má aj medzinárodné spoločenstvo, vrátane Európskej únie – pripomína ľudsko-právna organizácia.

„Za uplynulé roky vidíme snahu EÚ, aby sa utečenci do Únie nedostali,“ dodal Sloboda.

Amnesty International kritizuje najmä dohodu, ktorú v 2016 uzavrel Brusel s Ankarou. Výmenou za zadržanie migrantov na svojom území dostalo Turecko šesť miliárd eur. Dohoda sa však stala aj akousi pákou tureckej vlády na Európsku úniu. Ankara neraz Únii pohrozila, že ak nesplní jej požiadavky, vypustí do Európy milióny utečencov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet