Na hlavný obsah

Na ranči na Kysuciach, kde tigre a lev zabili majiteľa, šelmy neútočili prvýkrát. Veterinári ich utratia

Prípad vyšetruje polícia.

Na Kysuciach zaútočili tigre a lev na majiteľa súkromnej ZOO pri kŕmení. Ten útok neprežil. Prípad vyšetruje polícia. Ranč bol sprístupnený aj verejnosti. Chovali v ňom viaceré druhy zvierat. A napriek zákazu úradov aj nebezpečné šelmy. V minulosti tam tiger napadol návštevníčku.

Krvavá tragédia sa odohrala na tomto ranči pri Žiline. Tiesňovej linke prišlo oznámenie, že muž sa nevrátil z výbehu exotických šeliem.

„Na miesto okamžite privolali všetky dostupné sily a prostriedky za účelom riadneho zabezpečenia miesta. Na mieste sa našlo telo muža, avšak presnú príčinu smrti určí až pitva,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Zuzana Šefčíková.

Incidentu na Kyusciach sa v reportáži venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

Telo napadnutého človeka sa nachádzalo vo voliére spolu s agresívnymi šelmami a niekoľko hodín sa k nemu nemohli dostať. Inšpektori regionálnej veterinárnej a potravinovej správy preto kontaktovali súkromných veterinárnych lekárov, aby šelmy uspali.

„Policajný zbor rozhodol o usmrtení zvierat v počte štyroch kusov, ktoré sa nachádzali v bezprostrednom kontakte s telom vo voliére a rozhodol sa riešiť situáciu v režime svojich právomocí,“ uvádza v stanovisku Štátna veterinárna a potravinová správa SR.

„Po zabezpečení výbehu šeliem boli identifikované ľudské pozostatky. Na miesto privolali aj obhliadajúceho lekára, a to z toho dôvodu, aby sa zabezpečili aj ďalšie procesné úkony,“ povedala hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Šelmy na ranči neútočili prvýkrát

Exotické zvieratá v tomto ranči útočili aj v minulosti. Pred štyrmi rokmi tu tiger dohrýzol ruku mladej žene.

Chov nebezpečných zvierat je zakázaný a majiteľ musí mať povolenie. Výnimku dostal do roku 2019. Aj keď žiadal o schválenie aj na ďalšie roky, štátni veterinári mu žiadosť zamietli. Dôvodom boli malé priestory na život šeliem.

„Chovateľské podmienky nevyhovovali, čiže ošetrovateľa alebo majiteľa napadli a urobili si z neho zdroj výživy,“ skonštatoval minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš.

Ochranári neodporúčajú starať sa o takéto šelmy. A to ani v prípade, ak to úrady dovolia.
„Aj keď zdanlivo môžu byť krotké, môžu sa v nich prejaviť šelmy a v nejakej stresujúcej situácii, ktorú si majiteľ nemusí uvedomiť, zrazu šelma zaútočí. Keďže je to veľké zviera, nie je problém zabiť človeka v priebehu niekoľkých sekúnd,“ uzavrel generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Dušan Karaska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko