Na hlavný obsah

Na Slovensku bol apríl studený, píše SHMÚ. Španielsko naopak bojuje s rekordným teplom a suchom

V Španielsku bol minulý mesiac najsuchší a najteplejší od začiatku meraní.

Na Slovensku bol apríl studený, píše SHMÚ. Španielsko naopak bojuje s rekordným teplom a suchom
Na ilustračnej snímke teplomer. Foto: TASR

Tohtoročný apríl bol studený až veľmi studený. Odchýlka priemernej mesačnej teploty vzduchu od normálu (roky 1991 – 2020) bola v intervale od mínus 2,8 (v Bratislave na Kolibe) do mínus 1,2 stupňa (v Spišských Vlachoch). Vyplýva to z predbežného klimatologického zhodnotenia, ktoré na sociálnej sieti zverejnil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

„Najvyššia priemerná mesačná teplota vzduchu bola 9,7 stupňa Celzia v Hurbanove. Najnižšia priemerná mesačná teplota vzduchu bola 3,2 stupňa Celzia v obciach Stratená-Dobšinská Ľadová Jaskyňa a Vyšná Boca,“ priblížil.

Absolútne najnižšiu teplotu v polohách do 1 000 metrov nad morom meteorológovia namerali v obci Oravská Polhora, a to mínus 13,1 stupňa. Najvyššia teplota dosiahla 24,1 stupňa, a to v obci Kuchyňa.

Z hľadiska zrážok bol apríl podľa SHMÚ suchý až mimoriadne vlhký. Percento normálu (1991 – 2020) mesačného úhrnu zrážok bolo najvyššie v Kuchyni – 231,3 percenta, najnižšie v Liptovskom Mikuláši – 52 percent. Najnižší mesačný úhrn urážok bol 20,9 milimetra v Liptovskom Mikuláši, najvyšší zase 124,8 milimetra v obci Pernek.

Španielsko malo rekordný apríl

Na rozdiel od Slovenska, Španielsko tento rok zažilo najsuchší a najteplejší apríl od roku 1961, kedy merania začali. Oznámila to v pondelok (8. 5.) španielska meteorologická služba Aemet. Počas šiestich dní extrémnych teplôt na konci minulého mesiaca sa prekonalo na 193 teplotných rekordov, napísal denník El País.

Priemerná denná teplota za apríl bola v juhoeurópskej krajine 14,9 stupňa, čo je o tri stupne viac, ako je priemer z predchádzajúcich rokov. Priemerné maximálne teploty za celý mesiac dosahovali vyššie hodnoty dokonca o 4,7 stupňa, uvádza Aemet.

Spolu s vysokými teplotami sa Španielsko v apríli potýkalo aj so suchom – zrážky dosiahli s 14,2 litra na meter štvorcový v rámci pevninského Španielska len pätinu bežnej úrovne.

Historický teplotný rekord za apríl namerali meteorológovia 27. apríla v juhošpanielskej Córdobe, kde bolo 38,7 stupňa. Podľa meteorológa Roberta Granda sa za päť najteplejších dní prekonalo 193 rekordov na meracích staniciach po celom Španielsku, uvádza El País s odvolaním sa na meteorologický server.

Najviac teplotných rekordov padlo v Andalúzii, Madride, Kastílii-La Manche a Kastílii-León. Jediné oblasti, kde meteorológovia v apríli nenamerali žiadne rekordy, sú severné La Rioja a Baskicko.

Sucho a teplo Španielsko trápia dlhodobo. Vlaňajší rok sa zapísal ako najteplejší a zároveň šiesty najsuchší od začiatku meraní. Štúdia medzinárodného tímu vedcov podľa agentúry AP ukázala, že rekordné aprílové teploty v Španielsku, ale aj Portugalsku a severnej Afrike sú teraz v dôsledku klimatickej zmeny spôsobenej človekom stokrát pravdepodobnejšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko