Na hlavný obsah

Na Slovensku prebieha ruská dezinformačná kampaň. Hoax o radiácii už vyvrátila aj polícia

Zvýšené hodnoty radiačné merače nezaznamenali.

Na Slovensku prebieha ruská dezinformačná kampaň. Hoax o radiácii už vyvrátila aj polícia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na internete sa šíri hoax o zničení muničného skladu v ukrajinskom meste Chmeľnickij. Jeho dôsledkom má byť radiačný mrak, ktorý sa má presúvať nad územie Slovenska.

Dôkazom toho majú byť údajne zvýšené hodnoty miestnych meračov radiácie. Na tento hoax už stihli reagovať a vyvrátiť ho Polícia Slovenskej republiky, Úrad verejného zdravotníctva aj Slovenský hydrometeorologický ústav.

O dezinformačnej kampani sme sa rozprávali Petrom Ihnatišinom z Odboru pre hybridné hrozby a strategickú komunikáciu ministerstva obrany:

Podľa informácií polície sa dezinformácie šíria prostredníctvom sociálnych médií facebook a WhatsApp. Rozširovať ich majú najmä ruské a slovenské dezinformačné účty, trolovia, ale aj konkrétne osoby, vrátane politicky exponovaných mien. Pomáhať v jej šírení má aj ruská ambasáda na Slovensku.

K hoaxom sa vyjadrilo aj Poľsko, ktoré hrá v kampani veľkú úlohu. Slovenskí dezinformátori sa opierajú o namerané hodnoty v Poľsku zo stredy (17. 5.). Úrady nášho severného suseda reagovali už skôr s tým, že situácia v krajine je normálna.

„Poľské orgány zdôrazňujú, že prechodne zvýšené hodnoty prirodzeného radiačného pozadia nie sú ničím nezvyčajným a vyskytujú sa pravidelne, napr. počas zrážok,“ vysvetlila polícia v príspevku na sociálnej sieti.

Téme sa venovala aj redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko