Na hlavný obsah

Na učebnice budú rodičia zrejme doplácať. Školy na ne dostanú menej peňazí

Ide takmer o polovicu menej financií.

Na učebnice budú rodičia zrejme doplácať. Školy na ne dostanú menej peňazí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Základné a stredné školy dostanú mať menej peňazí na učebnice. Zo štátnej pokladnice na ne dostanú oproti minulému roku takmer o polovicu menej financií. Pre školy je to veľký problém a chýbajúce peniaze na knihy zrejme budú musieť doplatiť rodičia.

Do roku 2020 nakupoval učebnice štát a prerozdeľoval ich školám. To sa však zmenilo a v súčasnosti školy nakupujú učebné materiály podľa svojich potrieb z vyčlenených peňazí od ministerstva školstva.

Nižšiemu príspevku na učebnice sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Karolína Janičíková:

„My sme sa ako riaditelia veľmi potešili, pretože sme dostali priestor vybrať si učebnice, ktoré chceme, aké chceme pre všetky deti našej školy. Financií bolo dostatok,“ uviedla riaditeľka Základnej školy Jána Amosa Komenského v Bratislave Tatinana Kizivatová.

Keď sa školy dozvedeli, že v tomto roku dostanú od štátu na učebnice približne 5,5 milióna eur spolu pre základné, stredné aj špeciálne, nastala nespokojnosť. Rok predtým totiž dostali od štátu viac ako 18 miliónov, z toho 6 na cudzojazyčné učebnice.

„V porovnaní s minulým rokom my absolútne nedokážeme pokryť potreby detí a prenášame finančnú záťaž na rodičov detí,“ dodala riaditeľka Kizivatová.

Zaskočili aj vydavateľov

Výška príspevku na edukačné materiály zaskočila aj vydavateľov učebníc. Tí sa rozhodli vyjadriť svoje znepokojenie v otvorenom liste, ktorý adresovali ministerstvu školstva aj premiérovi.

„Tento príspevok je skutočne len príspevok, pretože nepokrýva absolútne náklady. Nás ako vydavateľov tlačia aj investície do týchto nových učebníc. Cena papiera išla o 40 percent hore oproti minulému roku, ceny tých učebníc sú naozaj vysoké,“ vysvetlila vydavateľka edukačných publikácií Mira Bianchi Schrimpelová.

Podľa bývalého ministra školstva Jána Horeckého sa rezort snažil vyčleniť omnoho viac peňazí. Problémom však podľa neho spočívala aj v náročnej komunikácii s ministerstvom financií.

„Či pán Gröhling, či Ján Horecký, či Daniel Bútora, by určite chceli na tie učebnice dať oveľa väčšiu sumu ako v tejto chvíli môžeme. Nie sme zároveň ministri financií, aby sme si dovolili takéto rozhodnutia urobiť,“ skonštatoval exminister školstva Ján Horecký.

„V tejto chvíli sme zverejnili to, čo sme vedeli zverejniť. Ak je tá suma aj nižšia ako minulý rok, neviem či taká ostane,“ dodal šéf školského rezortu Daniel Bútora.

Vydavatelia učebníc otvoreným listom žiadajú štát, aby na edukačné materiály vyčlenil viac peňazí. Podľa ministra školstva o finálnej výške príspevku budú v rezorte ešte diskutovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika