Na hlavný obsah

Na Ukrajine nasadzoval svoj život: Český zdravotník, ktorého zasiahol šrapnel, podľahol zraneniam

Ťažké zranenia utrpel ešte v marci.

Český zdravotník a zakladateľ projektu Phoenix, ktorý v marci na Ukrajine utrpel vážne zranenia po zásahu šrapnelom, v pondelok (15. 5.) zomrel. Na sociálnej sieti facebook to uviedli zástupcovia projektu.

„Taylor, zakladateľ Projektu Phoenix, náš kamarát a hrdina, ktorý osobne zachránil mnoho zranených bojovníkov na východnom fronte a ktorého výučbou bojovej medicíny prešli tisíce vojakov a civilistov, dňa 15. 5. 2023 po niekoľkých týždňoch boja podľahol svojmu ťažkému zraneniu,“ uviedli zástupcovia projektu.

Muž na ukrajinskom fronte pôsobil pod prezývkou Taylor. Po zásahu šrapnelom v polovici marca ho o niekoľko dní previezli do nemocnice v Kyjeve. Začiatkom apríla, keď už to umožňoval jeho zdravotný stav, ho dopravili do Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe.

Projekt Phoenix sa venuje pomoci v oblastiach konfliktu na Ukrajine už približne rok. Jeho členovia učia ukrajinských vojakov taktickú medicínu a zároveň im pomáhajú priamo na frontovej línii.

Podľa oficiálnych informácií ministerstva zahraničných vecí zomreli na Ukrajine v boji proti ruskej agresii dvaja Česi – jeden vlani v júni a druhý tento rok v marci. České straty na bojisku sú zrejme vyššie, uviedol už skôr Jan Zamrazil, predseda organizácie zdravotnizajisteni.cz, ktorá poskytuje zdravotnícku a humanitárnu pomoc na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet