Na hlavný obsah

Na východe Slovenska oslavovali Deň Európy

Deň Európy sa viaže na 9. máj 1950.

Na východe Slovenska oslavovali Deň Európy
Na snímke je prednáška v rámci Dňa Európy 2023. Foto: RTVS

Keďže na budúci rok nás čakajú európske voľby, tohtoročné oslavy Dňa Európy sú aj o hodnotení, čo nám európska demokracia v praxi za ostatné štyri roky priniesla.

Tento deň si každoročne pripomíname 9. mája. Oslavy „narodenín“ Európskej únie boli v Košiciach už v piatok (5.5.).

Košickú „Európsku dedinku“ navštívilo aj približne 600 študentov stredných škôl. Okrem informácií o činnostiach európskych inštitúcií sa mohli zapojiť do rôznych kvízov či súťaží. K aktuálnym témam v Európe sa mohli vyjadriť „nálepkovým“ hlasovaním.

„Môžeme si nalepiť napríklad bezpečný internet, lebo to je téma, ktorá zaujíma napríklad aj mňa, takže môžeme hlasovať. Ďalšie témy sú sociálne záležitosti, energetická závislosť, ochrana spotrebiteľa a klimatické problémy,“ priblížil vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Sermek.

Oslavy Dňa Európy sledovala redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská:

„Čo sme počúvali, tak medzi mladými ľuďmi je témou hlavne nezamestnanosť, ktorá ich trápi hlavne aj s infláciou, ktorú máme a akým veciam teraz čelíme. Takže hlavne kvôli tomu si zvolili sociálne práva a zamestnanosť,“ uviedla stážistka Laura Líšková.

To, že sme súčasťou Európskej únie otvorilo mladej generácií pracovné aj študentské dvere do sveta.

Schumanova deklarácia

„To je na jednej strane skvelá príležitosť pre mladých. Na druhej strane aj výzva pre všetkých nás vo verejnom priestore, aby sme pritiahli mladých domov. Pretože je dôležité sa naučiť skúsenostiam vo svete a ešte dôležitejšie je vrátiť sa domov a pomôcť svojej krajine,“ povedal poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec.

„Také hlavné témy pre mladých, je boj proti dezinformáciám. Mali sme tu workshop, kde sa mohli naučiť pracovať so zdrojmi, ako overovať fakty na sociálnych sieťach. Potom tie klimatické témy, zelené témy, takisto cestovanie, možnosť študovať v zahraničí,“ vymenoval Sermek.

Deň Európy sa viaže na 9. máj 1950, kedy bola podpísaná Schumanova deklarácia. Položila základy spolupráce medzi európskymi krajinami. Oslavy budú pokračovať deviateho aj v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny