Na hlavný obsah

Ukrajinská protivzdušná obrana odrážala ďalšie raketové útoky Ruska. Zostrelila 23 z 25 striel

Išlo o dve vlny útokov.

Ukrajinská protivzdušná obrana odrážala ďalšie raketové útoky Ruska. Zostrelila 23 z 25 striel
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nad väčšinou Ukrajiny s výnimkou jej západných regiónov v noci na utorok (9. 5.) znovu vyhlásili letecký poplach. Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že protivzdušná obrana zostrelila 23 z 25 striel s plochou dráhou letu, ktoré Rusko na Ukrajinu vyslalo. Nové ruské vzdušné útoky prichádzajú v deň, keď si Moskva pripomenie výročie porážky nacistického Nemecka v roku 1945.

Rusko podľa ukrajinských vzdušných síl v noci na utorok podniklo dve vlny vzdušných útokov. Pri prvej z pondelkového večera bolo zostrelených všetkých osem striel Kalibr, ktoré smerovali na východ Ukrajiny. Druhá paľba rakiet nasledovala dnes nad ránom a Rusi pri nej vypálili celkovo 17 striel Ch-101 a Ch-555, pričom 15 z nich bolo protivzdušnou obranou zničených.

Šéf vojenskej správy v Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak uviedol, že trosky jednej zo zostrelených rakiet zasiahli obytný dom v Dnipre a zranili tu 32-ročnú ženu. Desiatky ľudí museli z budovy evakuovať.

Boje pokračujú vo východoukrajinskom Bachmute, ktorý sa ruské sily dlhé mesiace snažia dobyť. Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v pondelok (8. 5.) uviedol, že podľa predbežných údajov začínajú jeho jednotky dostávať potrebnú muníciu, o ktorú si zažiadal aj hrozbou stiahnutia vagnerovcov z mesta. V utorok ale podľa agentúry Reuters uviedol, že munícia jeho mužom ešte nedorazila.

Agentúra tiež napísala, že s ďalšou pomocou napadnutej Ukrajine počítajú Spojené štáty. Bude vo výške 1,2 miliardy dolárov (približne 1,09 miliardy eur) a. Jej súčasťou budú systémy protileteckej obrany, munície aj peniaze na výcvik. Oficiálne by Washington ďalšiu pomoc mohol oznámiť už v utorok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet