Na hlavný obsah

Nádejou pre kolóniu sysľov pod Spišským hradom sú ovce

Tie dokážu zabezpečiť sysľom pestrú stravu.

Nádejou pre kolóniu sysľov pod Spišským hradom sú ovce
Sysle v Spišskom Podhradí. Foto: RTVS

Nádejou pre kolóniu sysľov pod Spišským hradom sú ovce. Spásajú okolité lúky, aby vylepšili podmienky pre lúčnych hlodavcov. Mesto Spišské Podhradie dokonca postavilo v tejto lokalite mestský salaš.

Na Pažici, ako volajú tieto lúky, žije približne stovka sysľov. Ide o jednu z najmenších kolónií na Slovensku. „Sme v jednej z lokalít, kde sa snažíme zvrátiť vývoj syslej populácie na Slovensku,“ priblížil zoológ Ervín Hapl.

„Ak sa hospodár nestará o krajinu vhodným spôsobom, tak sysle odchádzajú. Tu sa musíme vrátiť k intenzívnejšiemu paseniu,“ ozrejmil riaditeľ správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil.

Syslej populácií na Spiši sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Obnovili tu pastvu na lúkach, kde sa roky nepáslo. Každý deň tu vypustia stádo 23 oviec – „prírodné kosačky“ dokážu zabezpečiť sysľom pestrú stravu. Čím viac spásajú, tým rozmanitejšie byliny tu rastú.

Aby zachránili sysle, vybudovali v tejto lokalite mestský salaš. A chovateľom stáda je mesto Spišské Podhradie, ktoré zamestnalo baču i valacha. „Máme postavenú maštaľ , máme ovečky v Spišskom Podhradí. Zachraňujeme sysľov a pomáhame gastroprevádzkam a cestovnému ruchu,“ uviedol primátor mesta Michal Kapusta.

A populácia sysľov postupne rastie. „Keď sme tu začínali, tak tu bola kolónia okolo 50 jedincov. Teraz sa to blíži k stovke,“ doplnil Hapl. Ambíciou sedem rokov trvajúceho projektu je mať tu populáciu tisíc sysľov. Sysle sa udomácnili aj priamo na Spišskom hrade.

Kým v tejto lokalite sa tešia z prvej stovky jedincov, najväčšie syslie kolónie sú jednoznačne na bratislavskom letisku a v NP Muránska planina, kde ich je desaťtisíc, respektíve až 15-tisíc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny