Na hlavný obsah

Naďovu informáciu o snahe ovplyvniť voľby v prospech Smeru nik nepotvrdil. Fico ju považuje za absurdnú

SIS vyjadrenia politikov odmietla komentovať.

Naďovu informáciu o snahe ovplyvniť voľby v prospech Smeru nik nepotvrdil. Fico ju považuje za absurdnú
Predseda Smeru-SD Robert Fico. Foto: TASR/Pavol Zachar

Informáciu exministra obrany Jaroslava Naďa (Demokrati) o snahe ovplyvňovať predčasné parlamentné voľby zo strany Ruska nikto nepotvrdil. Podľa Naďa takúto spravodajskú informáciu zo zahraničia dostali slovenskí najvyšší ústavní činitelia.

Ako povedal, niekto mal pre stranu Smer-SD prevziať v Rusku aj peniaze na tento účel. Predseda opozičnej strany Robert Fico to považuje za absurdné.

„Ja o tej informácii neviem. Ten kto s tým prišiel, jeho sa pýtajte,“ uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Monika Maťová:

„Nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť túto informáciu, pretože by som tým pádom porušil zákon o utajovaných skutočnostiach. Dôverujem Jaroslavovi Naďovi. Je to pravdovravný človek,“ povedal bývalý premiér Eduard Heger (Demokrati).

Exministra obrany prekvapili reakcii najvyšších ústavných činiteľov. „Potvrdenie existencie nie je prezradením utajovanej skutočnosti. Prezradením utajovanej skutočnosti je obsah samotného dokumentu. To znamená, pokojne nech potvrdia všetci, vrátane pána expremiéra, to, že to dostali, lebo tým neprezradia utajovanú skutočnosť,“ dodal Naď.

Ficova reakcia

Fico reagoval na informáciu ironicky. „Dobre viete, že nemám mobilný telefón, napriek tomu sa mi dovolal ruský prezident, pán Putin. A pýtal sa ma, že či chceme v tých voľbách 35 alebo 40 percent. Ja som mu na to povedal, že nepotrebujem, aby nám pomáhal s manipuláciou volieb, lebo my si tie voľby zmanipulujeme sami,“ povedal.

„Ale že by nám pomohlo trošku peňazí. Tak sa ma pýtal, či desať, alebo 15 miliónov stačí. A že kam ich má poslať. Tak som mu povedal, že mám účet na Belize, ale že nemám číslo účtu, tak či by nezavolal pánovi Matovičovi. On že dobre, zavolá Matovičovi, a tým sme náš rozhovor skončili,“ sarkasticky doplnil Fico.

Slovenská informačná služba vyjadrenia politikov odmietla komentovať. „Zároveň uvádzame, že vzhľadom na existenciu zákonnej prekážky SIS nemôže potvrdiť ani vyvrátiť medializované informácie,“ uvádza SIS v stanovisku.

Kollár dodal, že je vylúčené, aby závažná správa o ovplyvňovaní volieb z Ruska existovala bez toho, aby ju dostal na stôl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko