Na hlavný obsah

Najlepšou univerzitou na svete je Harvard. V rebríčku sa umiestnili aj štyri slovenské školy

 Z českých vysokých škôl je najvyššie Univerzita Karlova.

Najlepšou univerzitou na svete je Harvard. V rebríčku sa umiestnili aj štyri slovenské školy
Právnicka fakulta Univerzity Komenského v Bratislave. Foto: TASR

Najlepšou vysokou školou na svete je podľa nového vydania rebríčka CWUR (Centre for World University Rankings) americká Harvardova univerzita. V prvej päťke sa okrem nej umiestnili ešte MIT a Stanfordova univerzita a dve britské inštitúcie – univerzity v Cambridge a Oxforde.

Zo slovenských vysokých škôl je najvyššie Univerzita Komenského v Bratislave na 661. mieste. Ďalej nasleduje Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorá skončila na 1435. mieste.

V rebríčku sa umiestnili ešte dve slovenské školy – Slovenská technická univerzita v Bratislave na 1637. mieste a Technická univerzita v Košiciach na 1993. mieste.

Rebríček CWUR zostavuje Centrum pre hodnotenie svetových univerzít so sídlom v Spojených arabských emirátoch, ktoré tento rok hodnotilo vyše 20-tisíc vysokoškolských inštitúcií.

Do poradia potom zaradilo 2-tisíc škôl z 95 krajín s najlepším skóre. Kritériami sú kvalita vzdelávania a výskumu alebo postavenie absolventov na trhu práce.

Do najlepšej dvadsiatky tento rok preniklo 16 škôl z USA. Najlepšou európskou univerzitou je tá Cambridgeská na 4. mieste, najlepšou ázijskou potom Tokijská univerzita na 13. priečke.

 Z českých vysokých škôl je najvyššie Univerzita Karlova na 238. mieste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet