Na hlavný obsah

Najväčšie vojenské cvičenie za posledných 30 rokov. Švajčiarski vojaci testovali pripravenosť na boj

Reagovali tým na vojnu na Ukrajine.

Najväčšie vojenské cvičenie za posledných 30 rokov. Švajčiarski vojaci testovali pripravenosť na boj
Cvičenie švajčiarskych vojakov. Foto: RTVS

Švajčiarsko zorganizovalo jedno z najväčších vojenských cvičení za 30 rokov. Bern tak reagoval na konflikt na Ukrajine. Štyri tisícky vojakov trénovali naprieč krajinou proti fiktívnemu nepriateľovi.

Cvičenia sa odohrávali na úbočí hôr, brodoch riek, ženevskom letisku a v priemyselných komplexoch. Vojakov previezli na vopred neoznámené miesto. Museli si poradiť bez znalosti okolia, pozícií vlastných a nepriateľských jednotiek. Cieľom bolo otestovať pripravenosť v prípade akútneho nasadenia.

„Netušili, kde sa nachádza protivník, takže ani nevedeli, kde sú ciele. Nepoznali ani plán cvičenia, ani kde sú kontrolné body, ktoré majú dosiahnuť. Snažili sme sa, aby ani sami nevedeli, kde vlastne sú,“ priblížil náčelník štábu tréningovej švajčiarskej pechoty Patrick Huber.

Téme sa reportáži venoval redaktor RTVS Matúš Oparty:

Trénovali s ostrou muníciou a výbušninami. Obranné zložky sa zlepšovali v streľbe, hádzaní granátov či otváraní blokovaných dverí trhavinami, ale aj v behu, plazení a lození na nedostupné miesta.

„Musíme vedieť ochrániť naše obyvateľstvo. Musíme si opäť uvedomiť, že aj ľudia nažívajúci v mieri, sa môžu cez noc stať terčom agresora. A my im nesmieme hovoriť: Nebojte sa, všetko bude v poriadku. Bola by to lož. Niektorých ľudí tieto cvičenia vystrašili, ale môžu ostať pokojní. Vieme, že naše civilné aj vojenské jednotky sú pripravené,“ uviedol člen štátnej rady zodpovedný za ženevský kantón Mauro Poggia.

Aj keď Švajčiarsko uznáva potrebu podporovať krajiny, ktoré sa bránia proti agresorovi, zostáva oddané svojej politike neutrality. Preto sa cvičenia navrhli najmä na trénovanie obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet