Na hlavný obsah

Najznámejšiu jaskyňu Slovenského krasu si návštevníci môžu konečne pozrieť aj z loďky

O obnovenú atrakciu majú turisti veľký záujem.

Najznámejšiu jaskyňu Slovenského krasu si návštevníci môžu konečne pozrieť aj z loďky
Ilustračná snímka - jaskyňa Domica. Foto: RTVS

Po piatich rokoch si návštevníci môžu konečne pozrieť jaskyňu Domica aj z loďky. Prírodné podmienky, sneh a dážď tomu doteraz nepriali.

Domica je najznámejšou jaskyňou Slovenského krasu. O obnovenú atrakciu majú turisti veľký záujem.

Dlhých päť rokov čakali jaskyniari aj návštevníci, kým bude v rieke Styx dostatok vody, aby dve loďky mohli návštevníkov odviezť do časti jaskyne nazvanej Gotický dóm.

„Prakticky Styx, riečka po ktorej sa tá plavba vykonáva, je značne závislá od počasia. Bohužiaľ, v posledných rokoch bol charakter počasia taký, že nebolo ani snehu dostatok a aj jarné zrážky, ktoré prakticky napĺňajú plavebný úsek vodou, boli veľmi slabé,“ priblížil správca jaskyne Domice Ottó Lörinc.

Jaskyňu Domica navštívila redaktorka RTVS Martina Beshirová:

Dĺžka plavby je necelých 150 metrov a trvá približne sedem minút. Plavbu v jaskyni ponúkajú od roku 1932, keď ju sprístupnili verejnosti. Potrebujú na to však minimálne metrovú hĺbku vody.

„Silvestrovské plavby si pamätám, vydržalo to v tých časoch od jari až po toho Silvestra. Ale bol aj taký rok čo sme začali v máji a, bohužiaľ, voda nám dotiekla do konca júna. Takže ani dva celé mesiace nebolo možné vykonať tú plavbu,“ spomína Lörinc.

O návštevu Domice je v týchto dňoch veľký záujem. Chodia sem nielen deti, ale aj turisti zo zahraničia. Jaskyňa Domica je najväčšou jaskyňou Slovenského krasu. Objavil ju Ján Majko v roku 1926.

„Táto jaskyňa je významným náleziskom neolitickým, čo sa Slovenska týka a kvôli nevšedným prírodným tvarom, ktoré si tu tiež môžu návštevníci všimnúť, to sú štítové bubnovité útvary, kaskádovité jazierka, cibuľovité stalagmity a pagodovité stalagmity,“ povedal Lörinc.

Aktuálne daždivé počasie plavbe v Domici praje. Do kedy však bude možná, jaskyniari teraz nevedia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko