Na hlavný obsah

Nálepka na čelnom skle namiesto zablokovaného kolesa a zákaz parkovania na chodníkoch. Parkovací systém v Trnave čakajú zmeny

Rozširuje rezidentské zóny a mení parkovacie automaty.

Nálepka na čelnom skle namiesto zablokovaného kolesa a zákaz parkovania na chodníkoch. Parkovací systém v Trnave čakajú zmeny
Na snímke dopravná tabuľa na parkovisku v Trnave. Foto: RTVS

Trnava chce mať do konca roka spoplatnené parkovanie v celom meste. Postupne rozširuje rezidentské zóny a mení parkovacie automaty. Úhradu parkovného kontroluje pomocou nového skenovacieho systému.

Ľudia s trvalým pobytom môžu v súčasnosti parkovať v niektorej z desiatich zón za jedno euro na rok. Stačí si vybaviť rezidentskú kartu. Ostatní vodiči majú v týchto zónach parkovanie spoplatnené nonstop. Návštevníci Trnavy by mali pozorne sledovať zmeny v dopravnom značení, pretože kontrola úhrad je rýchla a efektívna.

„Kontroly vykonávame prostredníctvom skenovacieho vozidla, ktoré má na sebe kamery. Tie sa dokážu spojiť s príslušnými databázami a zistiť, či má vozidlo uhradenú platbu alebo nie,“ vysvetlil náčelník Mestskej polície v Trnave Ivan Ranuša.

Novému parkovaciemu systému v Trnave sa venoval redaktor RTVS Vladimír Hulík:

Zo spoplatnených rezidentských zón sa časť vozidiel presunula tam, kde je to ešte zadarmo. Radnica však plánuje stavať aj parkovacie domy. Prvý, v podobe nadstavby nad existujúcim parkoviskom, bude na Golianovej ulici. Mesto mení aj parkovacie automaty. Majú byť spoľahlivé a s výrazne väčším displejom ako doteraz.

„Podstatné je to, že nebude potrebné parkovací lístok dávať na viditeľné miesto vo vozidle. Pri platbe človek zadá evidenčné číslo a hliadka mestskej polície potom pri kontrole vie, že sa za to vozidlo uhradila platba,“ dodal Ranuša.

Nálepka namiesto zablokovaného kolesa

Ak nezaplatíte, namiesto zablokovaného kolesa nájdete na čelnom skle nálepku od mestskej polície. Ak pokutu vybavíte osobne do troch dní, môže to byť od napomenutia do päťdesiat eur.

„V prípade, že sa vodič nedostaví do tých troch dní, vystavuje sa riziku, že budeme vec riešiť v takzvanej objektívnej zodpovednosti. Držiteľovi vozidla odchádza pokuta vo výške 78 eur a pokiaľ ju uhradí do pätnástich dní, môže uhradiť dve tretiny, to znamená 52 eur,“ vysvetlil.

Od prvého októbra začne v Trnave platiť aj úplný zákaz parkovania na chodníkoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny