Na hlavný obsah

Napätie na severe Kosova: Po stretoch so srbskými demonštrantmi utrpeli viacerí vojaci vážne zranenia

Protestujúci ostávajú v uliciach.

Napätie na severe Kosova: Po stretoch so srbskými demonštrantmi utrpeli viacerí vojaci vážne zranenia
Vojaci KFOR (vpredu) a kosovskí policajti hliadkujú pred budovou mestského úradu. Foto: TASR/AP

Desiatky členov medzinárodných jednotiek KFOR v utorok (30. 5.) opäť strážia radnice na severe Kosova, kde v pondelok (29. 5.) pri stretoch srbských demonštrantov s miestnou políciou utrpeli zranenia tri desiatky členov jednotiek KFOR a 50 protestujúcich Srbov.

Viacerí protestujúci sa aj v utorok zišli pred budovou radnice v meste Zvečan, kde je podľa reportéra agentúry Reuters situácia zatiaľ pokojná. Podľa miestnych médií demonštrujú Srbi opäť aj pred ďalšími radnicami, kde v apríli zvolili za starostov etnických Albáncov, Srbi voľby bojkotovali.

V pondelok vo Zvečane niektorí Srbi hádzali na policajtov a vojakov KFOR slzotvorné granáty a podľa agentúry ANSA aj Molotovove koktejly. Medzi tridsiatkou zranených členov medzinárodných jednotiek NATO je aj 11 Talianov, uviedla ANSA. Podľa nej je stav troch Talianov vážny, ale nie život ohrozujúci.

Pri potýčkach utrpeli zranenia aj 20 maďarskí vojaci, pričom siedmi z nich sú vo vážnom stave. Informovala o tom na Facebooku maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky. „Ich stav je stabilizovaný. Zranených maďarských vojakov letecky prevezie maďarská armáda do Maďarska na ďalšie ošetrenie,“ dodal minister.

Srbi protestujú aj v meste Leposavič na severe Kosova, kde bránili podľa miestnych médií viac ako 24 hodín starostovi, etnickému Albáncovi, opustiť budovu.

Nespokojnosť Srbov s voľbami

Protesty na severe Kosova, kde žije silná srbská menšina, vypukli minulý týždeň v súvislosti s nástupom štyroch starostov, etnických Albáncov, do úradu. Zvolili ich v aprílových voľbách, ktoré miestni Srbi bojkotovali.

Miestna polícia sa snažila nástup starostov do úradu umožniť, čo vyvolalo strety s demonštrantmi. Polícia použila slzný plyn a protestujúci zapálili policajné auto.

Podľa agentúry AFP v Kosove žije asi 120-tisíc Srbov, z toho zhruba polovica na severe krajiny. Vyše 90 percent obyvateľov Kosova tvoria etnickí Albánci. Belehrad stratil kontrolu nad Kosovom v roku 1999, keď nálety NATO ukončili ozbrojený konflikt v regióne a prinútili k stiahnutiu srbskej ozbrojenej sily.

V roku 2008 Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska, ktoré ho však naďalej považuje za súčasť svojho územia. Kosovo za suverénny štát považuje asi polovica štátov OSN.

Najnovšie napätie zostril srbský prezident Aleksandar Vučič, keď po incidentoch s nástupom starostov uviedol minulý týždeň armádu do bojovej pohotovosti a nariadil jej presun bližšie k hraniciam s Kosovom.

Na zmiernenie napätia vyzvali viacerí zahraniční lídri, vedenie NATO aj šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. V utorok sa má preto stretnúť Vučič s veľvyslancami viacerých západných krajín, Ruska a Číny a tiež so šéfom misie Európskej únie v Prištine.

NATO do Kosova posiela posily

Severoatlantická aliancia v utorok oznámila, že po násilnostiach na severe Kosova, pri ktorých bolo zranených 30 vojakov mierových síl pod vedením NATO, vysiela do Kosova posily. Informuje o tom agentúra AFP.

„Nasadenie ďalších síl NATO v Kosove má zabezpečiť, aby sily KFOR mali kapacity potrebné na udržanie bezpečnosti v súlade s mandátom Bezpečnostnej rady OSN,“ uviedol vo vyhlásení admirál Stuart B. Munsch, veliteľ veliteľstva spojeneckých síl v Neapole. Dodal, že „násilie sa musí skončiť“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet