Na hlavný obsah

Napriek tomu, že odídencov z Ukrajiny na Slovensko prichádza stále menej, chýbajú dobrovoľníci

Od začiatku ruskej agresie pomohla Slovenská katolícka charita 46-tisíc odídencom.

Napriek tomu, že odídencov z Ukrajiny na Slovensko prichádza stále menej, chýbajú dobrovoľníci
Na snímke sú dobrovoľníci. Foto: RTVS

Od začiatku ruskej agresie pomohla Slovenská katolícka charita 46-tisíc odídencom. Aj napriek tomu, že ľudí z Ukrajiny prichádza stále menej, chýbajú dobrovoľníci.

Olena prišla z ukrajinského Charkova spolu so svojím synom pred rokom. Na Spiši sa jej ujali pracovníci arcidiecéznej charity. Pomohli jej nájsť bývanie aj prácu.

Charitatívnej pomoci odídencom z Ukrajiny sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

„Od marca minulého roku až doteraz pracujem v Spišskej katolíckej charite. Bolo to na začiatku veľmi ťažko ale potom to nejak išlo, išlo, išlo a cítila som sa postupne ako doma,“ uviedla Olena Abakumová, Ukrajinka žijúca na Slovensku.

„Títo ľudia z Ukrajiny často obsadzujú miesta, ktoré náš trh nedokázal s našimi pracovnými silami obsadiť. Utečencom z krajiny sa takto dostáva pomoc a na druhej strane dostáva podporu aj naša ekonomika,“ vysvetlil generálny sekretár Slovenskej katolíckej charity Miroslav Dzurech.

Slovenská katolícka charita koordinuje 24 centier pomoci. Je súčasťou medzinárodnej siete charít. Vďaka tomu sa zapojila do pomoci už od vypuknutia konfliktu na Ukrajine.

„Prvýkrát som Slovensko navštívil zhruba pred rokom , teda hneď na začiatku vojny a bol som veľmi prekvapený solidaritou slovenských ľudí. Podobná situácia bola aj v Belgicku ale v menšej miere,“ povedal koordinátor medzinárodnej humanitárnej pomoci v Belgicku Sebastien Dechamps.

Dobrovoľníkov je stále menej

Slováci ukázali, že pomáhať chcú. Kým v prvých dňoch nahrádzali na hraniciach aj štát, dnes sa už zapája menej ľudí.

„Dobrovoľníkov by sme prijali viac pre rôzne kreatívne aktivity, pre trávenie voľného času, možno aj pre výučbu jazyka,“ skonštatoval riaditeľ Gréckokatolíckej charity Prešov Peter Valíček.

„Tá prvotná vlna eufórie a takého nadšenectva opadla. Ten tlak na plnenie úloh je obrovský a ak by by sme mali možnosť tak určite. Je potreba rozšíriť tieto rady,“ dodal Dzurech.

Od vypuknutia konfliktu na Ukrajine poskytla katolícka charita odídencom aj približne 58-tisíc porcií teplého jedla a potravinovej pomoci. Všetko aj vďaka podpore a pomoci zahraničných darcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko