Na hlavný obsah

Návrh vyrovnaného rozpočtu by poslanci chceli vidieť už počas augusta

Kabinet Ódora by tak mal na prípravu o tri mesiace menej než iné vlády.

Návrh vyrovnaného rozpočtu by poslanci chceli vidieť už počas augusta
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: RTVS

Návrh vyrovnaného rozpočtu by poslanci chceli vidieť už počas augusta. Kabinet Ľudovíta Ódora by tak mal na prípravu o tri mesiace menej než iné vlády. Ďalší, realistický, variant má vláda začať pripravovať v septembri. Premiér hovorí, že nie je jasné či poslanci majú vecné dôvody alebo chcú komplikovať vláde prácu.

Ministerstvo financií bežne predkladá návrh budúcoročného rozpočtu v polovici októbra. Poslanci Sme rodina navrhujú, aby ho tentokrát úradnícka vláda predstavila skôr, už v auguste. Milan Krajniak (Sme rodina) argumentuje tým, že vláda bude pravdepodobne pripravovať dva návrhy rozpočtu – jeden vyrovnaný, druhý realistický.

“Rozpočtový informačný systém neumožňuje pripravovať dva rozpočty paralelne. Preto navrhujeme, aby tento rozpočet predložili do 31. 8. a od 1. 9. mohli nahadzovať ten reálny rozpočet,“ uviedol.

Téme sa v Rádiožurnále venovala redaktorka Kristína Braxatorová:

Povinnosť zostaviť vyrovnaný rozpočet je jednou zo sankcií zákona o rozpočtovej zodpovednosti pri súčasnej výške verejného dlhu. Každá vláda, ktorá získala dôveru parlamentu, automaticky dostáva dvojročnú výnimku. Tento rok by tak aj bývala vláda mala povinnosť rozpočet so škrtmi predstaviť. Eduard Heger, ktorý na pozícii ministra financií sedel ešte dva týždne dozadu, povedal, že na jeho prípravu sa nechystal:

“Mal som dohodu aj s viacerými koaličnými partnermi, že by sme prijali uznesenie v národnej rade, ktoré by odložilo termín 15. október na neskôr,“ ozrejmil.

Nárast o 10 percent za posledné tri roky

Predseda finančného výboru Marián Viskupič z SaS upozornil, že dlh narástol za posledné tri roky takmer o 10 percent.

“Verejné financie boli odovzdané tesne nad tým prvým najnižším sankčným pásmom. Počas vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera dlh raketovo prestrelil všetky pásma,“ povedal.

Líder OĽANO Igor Matovič premiérovi pripomenul, že spolu s ministrom financií Michalom Horváthom boli pri príprave zákona o rozpočtovej zodpovednosti.

“Kto iný ako samotný autor kuchárskej knižky nám má navariť podľa toho receptu, ktorý do tej knižky napísal,“ myslí si.

Pri kuchynských metaforách ostal aj Milan Krajniak: “Keď ste si, pán Ódor, ustanovený zákon o rozpočtovej zodpovednosti upiekli, tak si ho aj zjedzte,“ povedal.

Predseda vlády Ludovít Ódor pripšťa, že poslancom môže ísť o skomplikovanie práce ministrov. S lídrami strán sa chce ešte rozprávať. “Či ide len o to, aby sa nám skomplikoval život, čo je v poriadku, alebo je tam, naozaj, aj nejaký vecný zámer, ktorý je v prospech Slovenska,“ dodal.

O návrhu bude parlament rokovať vo štvrtok (25. 5.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál