Na hlavný obsah

Neďaleko Galanty vznikla nelegálna skládka so stovkami ton odpadu. Polícia začala trestné stíhanie

Spôsobenú škodu odhadli na takmer 120-tisíc eur.

Neďaleko Galanty vznikla nelegálna skládka so stovkami ton odpadu. Polícia začala trestné stíhanie
Ilustračná snímka – skládka. Foto: RTVS

Polícia začala trestné stíhanie v prípade nelegálne uložených stoviek ton odpadu neďaleko Galanty. Dvaja muži a firma z Lučenca tým spôsobili státisícovú škodu.

Takmer 723 ton plastov s gumami a viac ako 54 ton textilu – toto zdokumentovali strážcovia zákona v obci Mostová pri Galante. Obyvatelia, vrátane rôznych združení začali upozorňovať na poletujúci odpad už v lete pred tromi rokmi. Šíril sa zo súkromného areálu.

„Presne, aké okolnosti k tomuto viedli ťažko povedať, podľa územného plánu, takáto činnosť v katastri našej obce bez povolenia, nie je povolená,“ uviedol starosta obce Tibor Rózsár.

Téme sa v reportáži venovali redaktori RTVS Miroslav Lyko a Radovan Kondrlík:

Obrovská skládka na ploche jedného hektára znepríjemňuje ľuďom život. Stopy priviedli policajtov z Galanty do centra Novohradu.

„Vyšetrovateľ oddelenia Nitra, odboru odhaľovanie nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality vzniesol obvinenie dvom mužom – 52-ročnému M.V. a J.G. z Lučenca a právnickej osobe so sídlom v Lučenci pre prečin neoprávneného nakladania s odpadmi spáchaného v štádiu spolupáchateľstva,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Karolína Barinková.

Páchatelia zrejme v honbe za rýchlym ziskom ukladali odpad bez povolenia. Jeden z obvinených pôsobí vo viacerých firmách. Na adrese svojho bydliska v Lučenci ho štáb RTVS nezastihol. Policajti odhadli spôsobenú škodu na takmer 120-tisíc eur.

„Trváme na tom, aby odpad odtiaľ čo najskôr odviezli. Blízko areálu, skládky sa nachádzajú aj chránené územia, tzv. mostovianske presypy,“ upozornil starosta obce.

V prípade ak Lučenčanom dokážu vinu, súd im môže vymerať trest odňatia slobody až do piatich rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny