Na hlavný obsah

Nemajú hviezdy na chodníku, no história hokeja si ich mená zapamätá

Táto trojica hokejistov formovala vývoj svetového hokeja.

Nemajú hviezdy na chodníku, no história hokeja si ich mená zapamätá
Foto: Reuters

Ovečkin, Gretzky či Howe. Sto rokov majstrovstiev sveta v hokeji prinieslo na ľad nespočetné množstvo hviezd. No iba zopár z nich sa skutočne zapísalo do dejín svetového hokeja. Títo traja najmä úspešnou kariérou v zámorskej NHL. Ide totiž o trojicu s najviac strelenými gólmi v kariére, pričom Ovečkinove číslo ešte nie je konečné.

Gordon “Gordie” Howe

Kanaďan prezývaný aj Pán Hokej je mnohými označovaný za najlepšieho hokejistu v histórii vôbec. Bol 23-krát nominovaný na NHL All-Star a dodnes je držiteľom rekordu za najviac odohraných zápasov a sezón. Až 801 gólov v kariére Gordieho Howea vytvorilo vtedajší rekord v NHL a ako člen tzv. „Production line“ detroitských Red Wings vyhral štyri Stanleyho poháre (1950, 1952, 1954 – 1955). Okrem toho, že je strelcom, bol tiež známy svojou odvážnou hrou. Howe odišiel do dôchodku v roku 1971 a o rok neskôr bol zaradený do Hokejovej siene slávy. Zomrel v roku 2016.

Wayne Gretzky

Aj ďalší zo svetových špičiek vyrastal v Kanade. Jeho hokejovým vzorom bol Gordie Howe, na začiatku svojej kariéry si dokonca želal nosiť na drese číslo 9, rovnako ako jeho idol. Títo dvaja sa dokonca stretli na ľade, keď mal Wayne Gretzky 18 rokov. Dvoch velikánov svetového hokeja vtedy rozdeľovalo až 32 rokov života a neskutočné množstvo hokejových skúseností na strane Howeho. No aj napriek tomu dokázal „The Great One“ (ako ho prezývali) spôsobiť revolúciu v hre. 

Prekonal dlhoročné rekordy, keď strelil bezprecedentných 894 gólov. V drese Edmontonu Oilers získal aj štyri Stanleyho poháre (1984 – 85, 1987 – 88) a deväťkrát bol vyhlásený za MVP NHL (1980 – 87, 1989). Po výmene do Los Angeles Kings v roku 1988 pomohol spopularizovať ľadový hokej v Spojených štátoch a pripravil pôdu pre expanziu hry. Do Siene slávy IIHF bol uvedený v roku 2000.

Alexander Ovečkin

Nielen dejiny, ale aj súčasnosť má svojich veľmajstrov. Za jedného z nich je aktuálne považovaný aj ruský hokejista Alexander Ovečkin, ktorý na majstrovstvách sveta nosí na drese číslo 8. Pre neúčasť Ruska však na tohtoročnom šampionáte absentuje. V NHL debutoval v roku 2005 vo Washington Capitals a tento dres dodnes nezmenil. Ovečkin vyhral rekordných deväťkrát Maurice Richard Trophy za najviac strelených gólov v sezóne.

Ovečkin stráca na Gretzkeho rekord, ktorí mnohí považujú za neprekonateľný, ešte 72 gólov. Ak si udrží svoje terajšie tempo, dve sezóny by mu na prekonanie malo stačiť.

Je tiež trojnásobným držiteľom Hart Memorial Trophy (2008 – 09, 2013) ako najužitočnejší hráč v NHL. V roku 2018 konečne vyhral Stanley Cup s Capitals. Svojej krajine pomohol na šampionátoch pozbierať viacero medaily – MS 2004, 2005 (bronz), 2006, 2007 (bronz), 2008 (zlato), MS 2010 (striebro) a taktiež na ZOH 2006 a na ZOH 2010.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport