Na hlavný obsah

Nemeckí hokejisti zaskočili Švajčiarov a postupujú do semifinále

Švajčiari po dominancii v základnej skupine idú domov.

Nemeckí hokejisti zaskočili Švajčiarov a postupujú do semifinále
Nemeckí hokejisti oslavujú gól vo štvrťfinále proti Švajčiarsku Foto: SITA/AP Photo/Roman Koksarov

Hokejisti Nemecka postúpili do semifinále 86. MS v hokeji 2023. Vo štvrťfinálovom zápase v Rige zdolali favorizovaných Švajčiarov 3:1. Medzi najlepšiu štvorku sa prebojovali po dvoch rokoch, na MS 2021 obsadili 4. miesto.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

V semifinále sa stretnú s USA, ktoré zdolali Česko 3:0. Pre Švajčiarov, ktorí do štvrťfinále postúpili z 1. miesta v „slovenskej“ B-skupine, sa turnaj skončil. Štvrtýkrát po sebe stroskotali na MS už v úvode vyraďovacej časti.

Nemci išli v prvej tretine do tesného náskoku, na ktorý Švajčiari zareagovali v úvode druhej časti. Jej záver však patril Nemcom, ktorí si gólmi Peterku a Sturma vypracovali rozhodujúci náskok. Ten v druhej tretine dokázali ubrániť, keď Švajčiarom dovolili iba minimum výraznejších šancí skórovať.

Švajčiarom nepomohla ani päťminútová presilovka

Švajčiari začali zápas náporom, ale nedokázali ho premeniť na rýchly gól. Nemci postupne zlepšili svoj výkon a v ofenzíve boli čoraz viac nebezpeční. V 7. minúte zvolil Kastner strelu spoza obrancu, ktorá prešla brankárovi Mayerovi popod rameno a puk sa dokĺzal za bránkovú čiaru – 0:1. Ďalšie minúty prvej tretiny priniesli vyrovnaný hokej aj zaujímavé situácie, ale bez zmeny skóre.

Po 47 sekundách prostrednej časti bolo vyrovnané, keď sa Švajčiari usadili v pásme a Siegenthaler zakončil kombináciu strelou zo strednej vzdialenosti – 1:1. Nemci v nej nevyužili tri presilovky, Švajčiarom sa naskytla príležitosť vyrovnať od 32. minúty, keď dostal Seider trest na 5 minút a do konca zápasu.

Nemci však dlhé oslabenie nielenže ustáli, no po ňom sa po efektnej sťahovačke presadil Peterka – 1:2. Zaskočení Švajčiari následne nevyužili presilovku, počas ktorej Nemci ušli do protiútoku, v ktorom Stachowiakovu prihrávku zužitkoval Sturm – 1:3.

Tretia tretina priniesla urputnú snahu Švajčiarov o vyrovnanie, no Nemci aktívne bránili dvojgólový náskok. Nemci sa v záverečnej časti vyhli oslabeniam a ich organizovaná defenzíva robila veľké problémy Švajčiarom. Tí dvakrát trafili do žŕdky a brankára Niederbergera nedokázali prekonať ani počas hry so šiestimi korčuliarmi.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport